Tsernobyl – Koiruoho (чернобыльника, chernobyl’nika) -tappava uraani ja atomienergia

Sana Tsernobyl on pahaenteinen. Se tarkoittaa venäjäksi koiruohoa, joka on myrkkykasvi (tämän voi tarkistaa vaikka netin yleisimmistä englanti-venäjä -sanakirjoista). Koiruoho esiintyy Raamatussa Johanneksen ilmestyksessä kuoleman tuojana ja vesien myrkyttäjänä. Vuonna 1986 tapahtui tuhoisin historian kolmesta pahimmasta ydinonettomuudesta, Tsernobylissa nykyisessä Ukrainassa, silloisessa Neuvostoliitossa. Onnettomuudessa syttyi tuhoisa tulipalo ja siinä tapahtunut räjähdys ei ollut pieni, vaan siitä nousi taivaalle valtaisa valopatsas. Ilmaan vapautui valtavat määrät radioaktiivisia hiukkasia. Säteilyhälytys soi taukoamatta. Sitten alkoi tulla ruumiita. Tsernobyl on aiheuttanut Venäjän tiedeakatemian mukaan 210 000 ihmisen kuoleman, lähinnä syöpien ja muiden säteilysairauksien kautta. Greenpeacen arvio on yli 90 000 ja venäläisen tohtori Jablokovin työryhmän arvio on noin 985 000 kuollutta. Arvioni mukaan viimeisin on valitettavasti lähimpänä totuutta.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA vääristelee totuutta ja lobbaa ydinvoiman puolesta muka ”päästöttömänä” energiantuotantomuotona. Jo uraanikaivokset tappavat saastuttamalla ympäröivillä alueilla asuvien ihmisten vesiä, maaperää ja ilmaa radioaktiivisella säteilyllä ja raskasmetalleilla. Varsinkin Afrikassa ja Aasiassa ongelmat ovat mittavat. Uraanikaivokset ovat osa modernia kolonialismia. Uraanikaivokset kuluttavat valtaisia määriä puhdasta juomavettä, tuhoavat hiilinieluja ja valtavat koneet syövät dieseliä suuria määriä. Uraanikaivosten valtavat jätekivivuoret ja liemet pitää loppusijoittaa, kuten ydinjätekin. Ydinvoiman rakentaminen on kallista, jätteet säilyvät kauemmin kuin nykyihminen on ollut olemassa eli yli 200 000 vuotta ja aina on olemassa suuronnettomuuden riski. Tsernobyl oli kallis hinta, joka ydinvoimasta maksettiin, samoin Three Mile Island ja Fukushima. Kaksi näistä tapahtui vauraissa länsimaissa. Itse asiassa vakavia ydinonnettomuuksia ei ole vain nämä kolme, vaan kuolonuhreja ja vakavaa vaaraa ympäristölle aiheuttaneita ydinonnettomuuksia on tapahtunut historiassa 17 kertaa (katso linkki lopussa). Ydinvoima liittyy aina myös ydinaseisiin, uraanista soditaan, eikä kestävää uraanikaivosta ole olemassa. Ydinvoimaloiden plutonium käytetään pääosin ydinpommeihin. Hullut diktaattorit hamuavat ydinasetta. Saddam Husseinkin osti CIA:n asiakirjojen mukaan rikastettua uraania Kazakstanista.

Säteily tappaa. Ydinvoimalaonnettomuudessa vapautuu valtaisasti DNA:ta vahingoittavaa radioaktiivista ionisoivaa alfa-, beta- ja gammasäteilyä. Ionisoiva säteily tuhoaa DNA:n molekyylirakennetta ja aiheuttaa mutaatioita vetämällä elektroneja puoleensa. Tämä näkyy tavallisimmin ihmisessä syöpänä. Ystäväni vaari oli Tsernobylin onnettomuuden aikaan lentokoneessa Ukrainan yllä, pian tämän jälkeen hän kuoli syöpään. Radioaktiivisen laskeuman pilvi levisi jopa Suomeen asti, niin että meillä ei vieläkään suositella syötäväksi monia sienilajeja saastuneilla alueilla, myrkylliset aineet kun rikastuvat monissa sienissä niiden hamutessa valtavasti vettä. Yhä edelleen valtava alue Tsernobylin ympärillä on täydellistä no go -zonea, jossa radioaktiiviset säteilyarvot ovat vaarallisen korkeita. Jopa kaksipäisiä kettuja on ollut alueella, säteily siis vahingoittaa yhä edelleen alueen luontoa, vaikka ihmiset ovatkin enimmäkseen hävinneet. Tsernobylin taloudelliset menetykset lasketaan sadoissa miljardeissa euroissa, Fukushimassa kulut ovat vieläkin suuremmat.

Koiruoho tuo Raamatussa kuolemaa myrkyttämällä ilman ja vedet. Juuri näin suurin osa säteilysairauksista syntyy. Ihmiset juovat radioaktiivisen ionisoivan hiukkassäteilyn saastuttamaa vettä tai peseytyvät siinä tai hengittävät hiukkasia ilmasta. Tämä ei koske vain ydinonnettomuuksia, vaan ydinvoimalat itsessään päästävät toiminnassaan ympäristöönsä hiukkassäteilyä. Samoin uraanikaivokset myrkyttävät ihmisten juomavettä, hengitysilmaa ja viljelymaata hiukkasilla, säteilevällä uraanilla ja myrkyllisillä raskasmetalleilla. Uraanikaivosten lähellä syntyy epämuodostuneita lapsia ja ihmiset sairastuvat esimerkiksi keuhkosyöpään. Neuvostoliitossa uraanikaivosten jätteitä kipattiin jopa suoraan jokiin ja järviin Krasnojarskissa ym. Esimerkiksi Venäjän Karjalan alueella on useiden järvien luona kylttejä varoittamassa radioaktiivisuudesta. USA ei ole tässä juuri Venäjää puhtoisempi. New Mexicossa intiaanien maille perustetut uraanikaivokset ovat tappaneet tuhansia. Kanadan Saskatchewanissa kaivokset on perustettu intiaanien pyhille maille, Australiassa kärsimään joutuvat aboriginaalit. Kun mukaan lasketaan vielä ydinkokeiden aiheuttamat ihmisuhrit esimerkiksi Tyynellä valtamerellä, voidaan laskea, että ydinvoiman uhrien määrä nousee miljooniin. Tämä on hinta, jonka ihmisen sokeus ja ahneus on aiheuttanut. Uusi Tsernobyl on vain ajan kysymys. Ydinvoimaloille on laskettu että ydinvoimaloissa ”sallitaan” erityisen vakava onnettomuus kerran 10 000 vuodessa. Ydinvoimaloita on yli 500 maailmassa. Tästä voidaan laskea, että todennäköisesti suuronnettomuus sattuisi jossain päin maailmaa kerran 20 vuodessa. Tämä on hyvin huolestuttavaa ja voidaanko tuohon 10 000 vuoden sääntöönkään luottaa. Fuusiovoimaan ja toriumvoimaan liittyvät samat suuronnettomuuden riskit ja toriumkaivokset ovat verrattavissa uraanikaivoksiin. Ydinvoima olisi helposti korvattavissa uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla, erityisesti tuuli-, aurinko-, aalto- ja geotermisella energialla. Esimerkiksi Suomessa ja Britanniassa tuotettiin vuonna 2020 puolet sähköstä uusiutuvilla energiamuodoilla. Yksistään tuulivoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on jo 15%. Ydinvoiman toinen vaihtoehto ei ole siis hiilivoima, vaikka tätä olkiukkoargumenttia usein kuuleekin. Hiilivoima jää pian historiaan ainakin lännessä. Uusiutuvaa energiaa on rakennettu jopa 300% lisää useina vuosina. Elämme suuren energiavallankumouksen aikaa. Ajattele, jos kohta energiaa onkin käytössä lähes rajattomasti puhtaista lähteistä? Energiatehokkuuden kehittäminen on tärkeää ja esim. ledivalot ovat huippuesimerkki vähemmän energiaa kuluttavasta teknologiasta, mutta ihmiskunnan energiankulutus on jatkuvasti kasvanut eksponentiaalisesti läpi vuosisatojen. Se on fakta, joka on otettava huomioon. Niin kauan kuin käytämme likaista ja saastuttavaa ydinvoimaa ja fossiilista energiaa, meidän pitää säästää sähköä ja energiaa. Sitten kun siirrymme täysin puhtaaseen energiaan, voimme huoletta käyttää sähköä. Voimme ladata omaa sähköautoa rajattomasti omalla aurinkopaneelilla ja käyttää huoletta sähköosuuskuntamme puhdasta tuulisähköä. Tämä on uusiutuvan energian etu rajallisiin ja ympäristöä voimakkaasti kuormittaviin ydinvoimaan ja fossiilisiin verrattuna.

17 suurta ydinonnettomuutta: https://yle.fi/uutiset/3-5325421 uraanikaivosten ympäristövaikutuksia: https://www.thestar.com/news/world/2014/09/15/indias_nuclear_nightmare_the_village_of_birth_defects.html https://theecologist.org/2016/mar/30/sacred-land-unholy-uranium-canadas-mining-industry-conflict-first-nations https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(20)30059-0/fulltext https://mitpress.mit.edu/books/being-nuclear https://yle.fi/uutiset/3-12152020?utm_source=twitter-share&utm_medium=social

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: