Fundamentalismin synkkä historia Hypatian murhasta nykyisyyteen

22. 10. 1988 Martin Scorsesen elokuvan Kristuksen viimeinen kiusaus Pariisin ensi-illassa ”kristityt” fundamentalistit hyökkäsivät elokuvateatteriin palopommein. 13 loukkaantui, yksi hengenvaarallisesti. Fundamentalistien syy iskuun oli elokuvan kohtaus, jossa Jeesus tuntee seksuaalista vetoa Magdalan Mariaan.

Kristillisen terrorin juuret ovat kaukana historiassa. Jo antiikin aikana kristilliset ryhmät polttivat toisten kristittyjen ryhmien, kuten gnostilaisten ja kataarien kirkkoja ja koteja, ja tappoivat nämä ”harhaoppisina”. Kuuluisa tapaus on myös kreikkalaisen Aleksandrian kirjastossa vaikuttaneen tiedenaisen Hypatian lynkkaus kristittyjen fundamentalistien toimesta. Hypatia oli ensimmäinen tieteen ja valistuksen marttyyri. Gnostilaiset joutuivat jopa piiloutumaan ja kätkemään pyhät kirjoituksensa luoliin. Tästä esimerkkinä Egyptistä löydetty Nag Hammadin kirjasto. Ristiretkeläisten valloittaessa Jerusalemin 1000-luvulla paavin mahtikäskyllä, he tappoivat kaikki Jerusalemin ei-katoliset, kuten ortodoksit, juutalaiset ja muslimit, jopa aivan pienet lapset. Paavin käskystä lähetettiin armeija kansanmurhaamaan Ranskan kataarikristityt keskiajalla. Arviolta 200 000 – 1 000 000 kataaria murhattiin uskonnollisissa vainoissa. Uskonpuhdistuksen jälkeen paavi lähetti armeijansa tuomaan Pohjois-Euroopan takaisin paavilliseen huomaan. Tuloksena oli Espanjan voittamattoman Armadan uppoaminen Britannian edustalla ja 30-vuotinen sota, joka päättyi Ruotsin ja Saksan voittoon ja paavin tappioon. Uudella ajalla 1600-1700 -luvuilla puolestaan protestanttisissa maissa vainottiin mm. kissan omistavia tai yrttejä kerääviä naisia noitina ja heitä poltettiin rovioilla. ”Noidat” eivät olleet tehneet kenellekkään yhtään mitään pahaa, olivat vain kiinnostuneita luonnosta tai uskoivat luonnonhenkiin tai joutuivat sattumanvaraisesti fundamentalistien väkivallan kohteeksi.

Niin paljon on tehty pahaa kristinuskon nimissä, joka todellisuudessa perustuu rakkauden, totuuden ja hyvyyden sanomaan. Suunnatonta ihmismielen pimeyttä. Sokeiden ihmisten käsittämätöntä julmuutta toisin ajattelevia kohtaan. Kaikki tämä vuodatettu veri vain ihmisten mielten hallitsemiseksi ja vanhan maailmankuvan puolustamisen takia. Hulluutta. Intialainen filosofi Jiddu Krishnamurti sanoi ihmisten sokean uskon uskontoihin ja aatteisiin johtavan lopulta väkivaltaan ja kärsimykseen. Ihmisillä on usein taipumus rakastaa ismejä, aatteja ja uskontoja enemmän kuin ihmisiä, lähimmäisiä. Friedrich Nietzche totesi ”viimeisen kristityn kuolleen ristillä” viitaten Jeesuksen seuraajien sokeuteen ja heidän tekemiinsä hirmutekoihin. Kärsimys kumpuaa usein tietämättömyydestä ja viisauden puutteesta, siitä että ihmiset näkevät maailman väärin; erityisesti empatian puutteesta, siitä, ettei nähdä toisten arvoa.

5. 11. 1605 saatiin Lontoossa kiinni joukko salaliittolaisia, jotka olivat piilottaneet ruutitynnyreitä Britannian Westminsterin parlamenttitalon kellariin tarkoituksenaan räjäyttää parlamenttitalo ja surmata protestanttinen kuningas Jaakko I. Yhä tänä päivänä Englannissa juhlitaan Guy Fawkesin kiinniottoa ja poltetaan häntä esittäviä nukkeja 5.11. Salaliittolaiset olivat jesuiittoja ja katolilaisia, jotka halusivat Jaakko I:n tilalle katolisen kuninkaan. Tämä oli varhaisimpia kristillisiä terrorijuonia. Jaakko I:n ei hänkään ollut puhdas pulmunen: salajuoni häntä vastaan kumpusi Jaakko I:n systemaattisista katolisten vainoista. Esimerkiksi katolisten pappien toiminta oli kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla. Jaakko I:stä, jonka mukaan on nimetty fundamentalistien ihailema raamatunkäännös King James Bible voidaan pitää uskonnollisena fundamentalistina. Hän vainosi muitakin kristittyjä: esimerkiksi puritaanit pakenivat Amerikkaan Mayflower-laivalla hänen aikanaan. Hän myös oli laajojen noitavainojen takana. Salaliittolaisten päät laitettiin lopulta seipäisiin Lontoon Westminsteriin. Yhä edelleen Pohjois-Irlannissa on katolisten ja protestanttien välit pahasti tulehtuneet. Vuodesta 1916 aivan 2000-luvulle asti alueella sodittiin Irlannin vapautusarmeijan ja Britannian sotavoimien välillä. IRA teki useita terrori-iskuja siviilikohteisiin ja Britannian armeija puolestaan tappoi lukuisia irlantilaisia siviilejä.

Oikeistokonservatismi, antiliberalismi, rasismi, fasismi, antisemitismi ja kristillinen fundamentalismi ovat aina liittyneet toisiinsa. USA:n sisällissodassa 1860-luvulla Etelävaltioiden muodostama Konfederaatti taisteli demokratiaa ja vapautta puolustanutta pohjoisten valtioiden Unionia vastaan. Konfederaatti halusi säilyttää vanhan maailmanjärjestyksen, johon kuului mm. orjuus. Rasismi onkin kytkeytynyt tiiviisti uskonnolliseen fundamentalismiin. Konfederaatin edustajat olivat uskonnollisia fundamentalisteja, joiden mukaan mustaihoiset periytyvät Nooan kirotusta pojasta, ja olivat muka siksi kirottuja. Yhä edelleen monet Amerikan etelävaltioiden ”raamattuvyöhykkeen” fundamentalistit ihailevat Konfederaattia ja ovat rasisteja. Konfederaatin edustajien ilmeet olisi olleet näkemisen arvoisia, kun Barack Obama nousi Yhdysvaltain presidentiksi! Historia osoittaa, että paha ei koskaan lopulta voita, valo voittaa aina lopulta varjot. Toiset ovat historian oikealla puolella, toiset väärällä. 1865 Konfederaatin kukistuttua perustettiin USA:ssa Ku Klux Klan, jonka perustivat entiset Konfederaatin kannattajat. He myös salamurhasivat Unionia johtaneen ja orjuuden lakkauttaneen presidentti Abraham Lincolnin. Ku Klux Klan on siitä lähtien vainonnut ja tappanut mustia ihmisiä ja muita ei-valkoisia Yhdysvalloissa tunnuksenaan palava risti. He uskovat juutalaisten olevan salaliitossa koko muuta maailmaa vastaan ym. salaliittoteorioihin.

Nämä Ku Klux Klanin ajatukset ovat saaneet jatkumoa Donald Trumpin kannattajien ja Q-anonistien keskuudessa. Trumpistit yrittivät 2021, jopa vallankumousta hyökätessään Capitol Hillille. Tässä oli demokratia oikeasti todella suuressa vaarassa. Trump on fundamentalisti, rasisti ja fasisti, joka tavoittelee itsevaltiutta ja absoluuttista valtaa. Hän on täysin aidon kristityn vastakohta, rahanahne playboy-miljonääri ja täynnä vihaa oleva vallanhimoinen roisto. Trumpin tekopyhä fundamentalismi näkyi ironisimmillaan, kun hän käveli Valkoisesta Talosta lähellä mielenosoituksessa palaneeseen kirkkoon Raamattu kädessään puhumaan vastaan Black Lives Matter -liikettä, joka sai alkunsa valkoisen poliisin murhattua mustan miehen. Q-anon väittää ilmastonmuutoksen olevan valhetta ja että ”juutalaiset sytyttävät metsäpaloja avaruuslaserilka”. Trump ja kannattajansa ovat suoraa jatkumoa Ku Klux Klanista ja Konfederaatista. Ku Klux Klan edustaa absoluuttista pahuutta ja kaikkea muuta, mitä Jeesus opetti, vaikka klaani väittää olevansa kristittyjä. He vain itse luulevat olevansa kristittyjä, vaikka eivät ole. Mikä kauheinta, Hitlerkin luuli ja väitti olevansa kristitty. Hän väitti holokaustissa ”jatkavansa katolisen kirkon aloittamaa työtä.” Paavit olivat vainonneet juutalaisia verisesti keskiajalta lähtien ja karkottaneet lopulta kaikki juutalaiset Euroopasta. Hitler laittoi myös lukuisia häntä vastustaneita pappeja ja kristittyjä keskitysleirille, samoin esimerkiksi kaikki vapaamuurarit ja Jehovan todistajat. Lukuisat Saksan fundamentalistiset kirkot, mukaan lukien helluntaikirkot ym. itse asiassa kannattivat Hitleriä ja hän nousi osin valtaan niiden tuella. Luther oli Hitlerille ”suuri profeetta”, kun tämä oli kirjoittanut viimeisinä vuosinaan katkeroituneena ja pessimistisenä kirjan ”Juutalaisusta ja heidän valheistaan”.

Toki muissa uskonnoissa kuin kristinuskossa esiintyy fundamentalismia ja uskonnollista suvaitsemattomuutta yhtä lailla. Uskonnollinen suvaitsemattomuus on yleismaailmallinen ilmiö, joka maailman on voitettava. Iran on islamististeokraattinen hirmuvalta, jossa naisella ei ole ihmisarvoa. Myanmarissa buddhalainen julkkismunkki lietsoo vihaa rohyngiamuslimeita vastaan ja heidän kyliään poltetaan. Suurin osa rohyngiamuslimeista on paennut maasta. Pakistanissa ja Intiassa poltetaan parhaillaan kirkkoja, tuhotaan kristittyjen koteja ja tapetaan kristittyjä kivittämällä äärimuslimien tai äärihindujen toimesta. Open Doors -järjestön mukaan kristittyjä vainotaan suurimmassa osassa maailmaa. Sadat miljoonat kristityt joutuvat elämään jatkuvan pelon alla. Ääri-islam sinällään on melko tuore ilmiö, esimerkiksi Afganistanissa vielä ennen 70-lukua, islamilaista vallankumousta ja talebaneja naiset elivät normaalia elämää ja kulkivat ilman burkhaa värikkäissä kansallispuvuissa. Itse asiassa keskiajan islamilainen Lähi-Itä oli kristillistä Eurooppaa edellä, sivistyksen, suvaitsevaisuuden ja kulttuurin kehto, jossa antiikin Kreikan filosofia sai jatkumoa.

Tämä kaikki kertoo uskonnollisesta fundamentalismista pahimmillaan ja siitä miten vaarallista se on. Läpi historian on tapeltu siitä, kenen jumala on parempi. Tappelu ei ole jäänyt vain esimerkiksi kristittyjen ja muslimien välille, vaan myös kristinuskon sisällä on tapeltu verisesti jopa aivan pienistä teologisista eroavaisuuksista. Vasta filosofiaan perustuva valistuksen aika alkoi tuoda tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta eri uskontojen välille. Ranskan vallankumous ja Yhdysvaltain perustuslaki toivat ensikertaa uskonnon vapauden lakiin.  Yhdysvaltain presidentti Thomas Jeffersonin tiedetään sanoneen, että hänelle on aivan sama uskooko hänen naapurinsa yhteen vai miljoonaan Jumalaan, kunhan eletään sovussa ja rauhassa. Uskonnollinen fundamentalismi perustuu ihmisten tarpeeseen olla ehdottomasti oikeassa ja syvään suvaitsemattomuuteen, siihen että halutaan tuhota muut. Muut nähdään ”harhaoppisina” ja vaarallisina ”saatanan tai pimeyden voimina” tai paholaisen edustajina. Heidät koetaan uhkaksi oman identiteetin olemassaololle. Toisinuskovat nähdään ”toisina”, jotka eivät ole arvokkaita, kuten ”me”. Fundamentalistilla on tarve olla ehdottomasti oikeassa, koska muuten hänen maailmansa ja maailmankuvansa murenee ja hänen identiteettinsä hajoaa. Aiheutuu niin sanottu kognitiivinen dissonanssi. Hän siis yrittää pohjimmiltaan suojella omaa egoaan. Uskonnollinen fundamentalismi liittyy antiliberalismiin ja konservatismiin:  se pyrkii ylläpitämään mennyttä maailmaa ja sen hierarkioita, vaikka sitten väkivalloin. Se pyrkii ihannoimaan usein jotain mennyttä, jota ei enää ole. Esimerkiksi monet nykyiset kristilliset herätysliikkeet, kuten Suomessa lestadiolaisuus, ovat jähmettyneet 1800-luvun maailmankuvaan ja sen ihanteisiin, vaikka maailma on mennyt eteenpäin. Fundamentalismi on taistelua ihmisten mielistä. Se perustuu ajatukseen, että muiden ajattelua pitää hallita väkivalloin.

Erityisesti uskonnollinen konservatismi ja fundamentalismi ovat nähneet uhaksi tieteen, demokratian ja valistuksen. Kirkot ovat vainonneet tiedemiehiä läpi vuosisatojen. Italialainen tiedemies Giordano Bruno poltettiin vuonna 1600 paavin käskystä roviolla Roomassa, kun tämä sanoi maailmankaikkeuden olevan ääretön ja siellä olevan lukemattomia tähtiä, joita planeetat kiertävät. Galileo Galilei tuomittiin loppuelämäkseen kotiarestiin ja pakotettiin ryömimään paavin edessä ja pyytämään anteeksi sitä, että hän esitti Maan pyörivän ja kiertävän Aurinkoa. Muuten hän olisi joutunut katolisen inkvisition kiduttamaksi. Charles Darwin esitti evoluutioteoriansa, ja ensin hänelle naurettiin pilkaten ja lopulta kirkot tuomitsivat hänet vihaisesti. Nykyäänkin Darwin herättää monissa fundamentalisteissa ja kirkoissa suurta vihaa ja he mm. vaativat evoluutioteorian poistoa koulujen opetussuunnitelmista. Kyse on näissä kaikissa esimerkeissä taas vanhaan maailmankuvaan takertumisesta: Maa on maailmankaikkeuden keskipiste tai että eläin- ja kasvilajit ovat aina olleet samanlaisia. Vaikka tiede toisi fundamentalistin eteen täysin vedenpitävät todisteet, fundamentalisti ei usko niitä. Ne ovat uhka hänen egolleen ja maailmankuvansa eheydelle. Muuten, jos hänen maailmankuvansa särkyisi, fundamentalisti alkaisi pelkäämään suuresti: hänestä olisi pelottavaa kohdata maailma, joka onkin erilainen mihin hän on tottunut. Maailma, jossa ei vallitsekkaan se järjestys, mihin hän on vakaasti uskonut. Fundamentalismin taustalla on siis syvä ja vahva pelko, vaikka todellisuudessa se ”uusi maailma” ei ole pelottava vaan vain erilainen. Kauheaa sen sijaan on, että fundamentalistien pelko on johtanut miljoonien ihmisten kuolemaan ja kiduttamiseen historian aikana. Jeesuksen sanoin: ”Sokeat taluttavat sokeita ja kaikki putoavat kaivoon.”

Saksalainen 1800-luvun filosofi Arthur Schopenhauer esitti, että jokainen totuus käy läpi kolme vaihetta 1) ensin sille nauretaan 2) sitten sitä vastustetaan väkivaltaisesta ja 3) sitten se hyväksytään itsestäänselvyytenä. Tätä kaavaa on historia noudattanut monen tieteellisen totuuden, kuten edellä mainitut Maan liikkuminen ja evoluutioteoria kohdalla. Kaikki tämä johtuu ihmisten sokeudesta ja muutosvastarinnasta, joka aiheuttaa Ohmin lain mukaista vastusta kehitykselle.

Mitä moni fundamentalisti ei tiedä, Darwin oli harras kristitty. Evoluutioteoria ei ole ristiriidassa Raamatun kanssa, kun Raamattua tulkitaan oikein. Fundamentalismissa ongelmana on kirjoitusten kirjaimellinen ja dogmaattinen ehdoton tulkinta ja allegorioiden, vertauksien, konventioiden ja kontekstin ymmärtämättömyys. Ihminen lukee kirjoituksia, niin että hän näkee niissä vain sen mitä haluaa nähdä. Hän luon jumalan omaksi kuvakseen. Neisserin havaintokehän psykologisessa mallissa, ihminen näkee helposti ympärillään vain ne asiat, jotka tukevat hänen aiempaa maailmankuvaansa. Fundamentalisti näkee esimerkiksi dinosaurusten fossiilien olevan vedenpaisumuksessa kuolleiden olentojen jäänteitä. Kaikki vain asetetaan tukemaan vanhaa käsitystä. Hän ei voi uskoa, eikä kykene millään näkemään tieteellisiä todisteita siitä, miten dinot elivät miljoonia vuosia sitten. Fundamentalisti ei ymmärrä esim. että Raamatun kirjoitukset edustavat oman aikansa maailmankuvaa ja että Jeesus ja profeetat puhuivat vertauksin. Usein esimerkiksi juutalaisuuden ymmärtämättämyys johtaa väärin raamatuntuntulkintoihin. Kristinusko perustuu juutalaisuuteen. Fundamentalisti ei ymmärrä, että Raamattu on ihmisten kirjoittama kirja, jossa on virheitä. Juutalaisuudessa kirjoitusten uudelleentulkinta ja kontekstien ja konventioiden ymmärtäminen tai tieteen ja uskon yhteensovittaminen ei ole ollut samalla tavalla ongelma. Kuuluisista tiedemiehistä iso osa onkin ollut juutalaisia, nobelisteista jopa yli 30%. Tiede ja usko eivät ole oikeasti ristiriidassa, vaan ne ovat yhteensovitettavissa. Parhaimillaan ne täydentävät ja tukevat toisiaan. Moni kuulu tiedemies on uskonut Jumalaan, kuten Darwin, Newton ja Einstein. Enstein tunnetaan esimerkiksi lausahduksestaan: ”Jumala ei heitä noppaa.” Einstein uskoi kaiken takana olevan Jumalan suuri suunnitelma.

Yhtä lailla ateismi on tuonut maailmaan pahuutta. Neuvostoliitossa kirkkoja ja raamattuja poltettiin ja uskovia vainottiin ja tapettiin. Kommunistisen ateismin nimissä on tapettu miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Karl Marx esitti teesinsä, että ”uskonto on oopiumia kansalle.” Kommunismi ei hyväksy uskonnonvapautta ihmisoikeutena ja perustuslaillisena oikeutena. Kommunismin voi nähdä aatteena, joka on yhtä lailla fundamentalismia kuin uskonnollinen fundamentalismi. Mitään aatteeseen sopimatonta ei suvaita. Kiina valloitti Tiibetin verisesti 1950-luvulla. Luostareita tuhottiin maan tasalle ja kansanmurhassa kuoli yli miljoona tiibetinbuddhalaista. Dalai Lama pakeni Intiaan. Kiina väitti ”vapauttaneensa Tiibetin Dalai Laman orjuudesta.” Todellisuudessa Dalai Lama ei ollut milään tavoin despootti, vaan lempeä ja pidettuy hallitsija, joka sai lopulta Nobelin rauhanpalkinnon. Yhä edelleen Kiina väittää Dalai Lamaa terroristiksi ja mikä ironisinta ”uskonnollisekai fundamentalistiksi.” Dalai Lama on käyttänyt koko elämänsä puhuakseen rauhan, myötätunnon, suvaitsevaisuuden ja uskontojen välisen rauhan ja dialogin puolesta. Huomattava on, että ateismi ei ole pahuutta, muuta kuin silloin, kun se perustuu johonkin sokeaan ja väkivaltaiseen aatteeseen. Moni ateisti puhuu suvaitsevaisuuden, dialogin ja humanismin puolesta.

2000-luvulla on paitsi USA:ssa myös Euroopassa Unkarissa ja Puolassa on noussut antiliberalismi ja uskonnollinen fundamentalismi, jotka ovat haitaksi EU:n yhtenäisyydelle. Viimeisimpänä joukkoon on liittynyt Venäjä, jossa Putin ja ortodoksikirkko väittävät käyvänsä ”pyhää sotaa” Ukrainaa vastaan. Ortodoksipatriarkka Kiril on mm. valellut pyhällä vedellä ydinaseita ja väittää Ukrainassa kaatuvien venäläisten sotilaiden pääsevän suoraan taivaaseen. Venäjä väittää taistelevansa ”antikristillistä Länttä ja homoseksuaalisuutta ja liberaalia maailmanjärjestystä vastaan”. Putinin sota on sota myös kaikkea ympäristönsuojelua ja vihreää siirtymää vadtaan, perustuuhan Venäjän talous lähes yksinomaan fossiiliseen energiasn, öljyyn ja maakaasuun.

Suomessa fundamentalismi on nostanut päätään viime vuosikymmeninä. Antiliberalismi, rasismi, tiedevastaisuus ja oikeistokonservatismi liittyvät täälläkin fundamentalismiin. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on mm. väittänyt homoseksuaaleja pahoiksi ja sairaiksi. Tieteen mukaan homoseksuaalisuus on synnynnäinen ominaisuus, eikä sairaus tai pahuutta. Monessa herätysliikkeessä ympäristönsuojelu ja vihreä aate ovat kirosanoja. Muistan mm. eräiden fundamentalistien sanoneen, että vihreä aate kasvissyönti ja veganismi ovat ”demoonisia ja saatanasta” ja kasvissyöjät ”demoonien valtaamia”. Moni fundamentalisti kiistää ilmastonmuutoksen ja vihaa uusiutuvas energiaa, kuten tuulivoimaa. Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola on väittänyt mm. kanojen räjähtelevän kanaloissa tuulivoimaloisen takia ja muuta aivan absurdia. Tämän kaiken rakana on kaiken uuden ja muutoksen pelko. Kuten hullu Don Quijote taisteli tuulimyllyjä vastaan luullen niitä vaarallisiksi jättiläisiksi, moni fundamentalisti taistelee tuulivoimaa vastaan, koska on niin sekaisin ja psykoottinen, että pelkää niitä uusina ja moderneina.

Voidaan nähdä, että maailmassa on sota pimeyden ja valon välillä. Usein ne, jotka luulevat edustavansa valoa, ovatkin kaikkein syvimmällä pimeydessä. Minä olen kristitty ja tiedän omasta kokemuksesta, että moni joka väittää olevansa kristitty ei sitä ole, vaan edustaa taantumuata, pimeyttä ja vihaa. Jeesus opettaa Raamatussa fariseus Nikodeemokselle, että jos hän haluaa päästä Taivasten valtakuntaan, on hänen ”synnyttävä uudesti ylhäältä”. Tämä tarkoittaa mielenmuutosta, sitä että ihminen alkaa pyrkiä kaikessa toiminnassaan hyvään ja pitää oikeuden puolta. Aidon kristinuskon ytimessä on rakkaus. Paavali kirjoittaa: ”Eläkää valon lapsina.” Suomen kielessä sana ”parannus” on alkujaan kreikaksi ”metanoia” joka tarkoittaa uutta mieltä, mielen uudistamista. Minäkin voisin väittää olevani formulakuski, mutta en ole ajanut formulaa. Kuka vaan voi väittää olevansa kristitty, mutta ei hän ole kristitty, jos häneltä puuttuu uudistumut mieli, rakkaus ja Jumalan sana. Jumalan sanan kuuluu tehdä ihmisessä hyvää hedelmää. Jeesus sanoo: ”Minä olen viinipuu, te olette oksat. Jokainen oksa joka ei tee hyvää hedelmää, katkotaan puusta ja heitetään tuleen.” 1. Johanneksen kirjeessä todetaan, että kristitty, joka ei rakasta, ei ole kristitty. Aito kristitty ei ole täynnä vihaa tai ahne. Aito kristitty on aina hyvän puolella. Silloin kun hän tekee väärin, hän on nöyrä ja tunnustaa sen, eikä ala puolustamaan vääriä tekojaan. Afrikkalaisesta musiikista vaikutteita saaneen Amazing Grace -hymnin säveltäjä John Newton työskenteli orjalaivalla 1700-luvulla, mutta tuli uskoon, ymmärsi tekevänsä täysin väärin ja alkoikin työskennellä orjien auttamiseksi ja heidän vapautuksensa puolesta. Hän kuoli joulun aikaan vuonna 1807, pari kuukautta sen jälkeen, kun orjuus lakkautettiin Brittiläisessä Imperiumissa

Pimeyden sota valoa vastaan näkyy monin tavoin, elämme hyvin synkässä ja pelottavassakin maailmassa. Jotkut ihmiset kykenevät käsittämättömän hirvittäviin tekoihin. Sota näkyy myös siinä, miten pimeys pyrkii sammuttamaan valon. Pimeys pyrkii sammuttamaan valistuksen, tieteen, demokratian sekä aidon uskon ja viisauden liekit. Valo johdattakkoon ihmiskuntaa pimeyden läpi. Ihmiskunta pääsee vielä vastakkaiselle rannalle. Olemme jo voittaneet monta taistelua pimeyttä vastaan. Demokratia, uskonvapaus, sananvapaus, tiede, köyhyyden ja epätasa-arvon poistaminen, feminismi ja ihmisoikeudet ovat edistyneet maailmassa, varsinkin toisen maailmansodan jälkeen. Askel askeleelta ihmiskunta on kulkenut kohti parempaa. Vielä sata vuotta sitten lapsikuolleisuus oli rokotteiden puutteen takia suurta, ihmisten keskimääräinen elinikä oli puolet nykyisestä, ihmiset olivat köyhempiä ja sortoa oli kaikialla mistä se on nyt karkoitettu. Sibeliuksen Finlandian kaunein sanoin: ”Oi nouse Suomi, näytit maailmalle, sa etta karkoitit orjuuden. Ja ettet taipunut sa sorron alle. On aamus alkanut synnyinmaa” Muistakaamme kunnioituksella niitä, jotka ovat läpi historian taistelleet pimeyttä ja sortoa vastaan. Meidän oikeutemme ovat heidän taisteluidensa ansiota.

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.