Venäjän raateleva karhu ja Kiinan lohikäärme loivat äärioikeiston nousun Lännessä – Globaalin demokraattisen pohjoisen on pidettävä yhtä tai vaarana on nykyisen maailman tuho

Äärioikeiston nousu on merkittävimpiä globaaleja trendejä vuoden 2009 talouskriisin jälkeisessä maailmassa. Äärioikeisto on (äärioikeistolaisen ja nationalistisen) Venäjän ohella tämän hetken suurin uhka liberaalille, yhtenäiselle ja demokraattiselle maailmalle. Äärioikeiston nousu kytkeytyy vhvasti Venäjän ja Kiinan valtapyrkimyksiin. Vuosikymmenet maailman rauhalle, vapaudelle ja demokratialle suurimpia uhkia oli Neuvostoliiton johtaman kommunistiblokin muodostama uhka muulle maailmalle. Vaikka nykyään äärioikeisto haukkuu typeryyttään vasemmistolaisia, vihreitä ja liberaaleja täysin perättömästi kommunisteiksi, niin kommunismi on pitkälti kadonnut ideologia. Yhdysvaltain presidentti George Bushin 1991 pitämä puhe ”uudesta maailmanjärjestyksestä” tarkoitti yhden aikakauden päätöstä: liberaali Länsi oli voittanut. Berliinin muuri oli murtunut ja Neuvostoliitto sekä Itä-Euroopan kommunismi romahtanut. Idän vihainen karhu oli hiljennyt, tosin vain toviksi, kuten viime vuodet ovat näyttäneet. Nyt tosin karhun aatteena kommunismin on korvannut nationalismi, äärioikeistolaisuus. Toinen kommunismin mahtimaa Kiina on pysynyt virallisesti kommunistisena, vaikkakin sekin on nykyään enemmänkin nationalistinen diktatuuri. Näiden kiukutteleva pikkuveli Pohjois-Korea on iso uhka Aasiassa vapaata Länttä edustaville Japanille ja Etelä-Korealle. Ongelma on erityisesti Kim Jong Unin johtaman diktatuurin tykistö, joka uhkaa Etelä-Korean 25 miljoonan asukkaan megakaupunki Soulia.

Suurimmillaan Neuvostoliiton ja Kiinan johtama kommunismi hallitsi lähes puolta maapalloa. Puolet Euroopasta oli kommunismin ikeen alla. Samoin Afrikasta. Lukuisat diktatuurit veljeilivät Neuvostoliiton kanssa. Kommunismi oli vakava uhka vapaalle ja demokraattiselle maailmalle 40-luvulta eteenpäin seuraavat 50 vuotta. Suurimmillaan uhka oli 80-luvulla. Kommunismi ja fasismi kilpailevat yhdessä katolisen kirkon kanssa historian verisimmän ideologian tittelistä. Kommunismin sortuminen oli jotain hyvin odottamatonta, äkillistä ja outoa. Se kertoo siitä, miten vapaus lopulta roihahtaa tuleen, kun sen liekki on kytenyt. Diktaattorien valta ei ole ikuista, vaan ne kaatuvat enemmin tai myöhemmin kansan aiheuttaman paineen alla. Diktaattorien valta onkin usein kuin korttitalo, joka luhistuu tiettyjen avainkorttien sortuessa. Historiassa on monia NL:n romahtamisen kanssa samankaltaisia tapahtumaketjuja, esimerkiksi Ranskan vallankumous 1789, apartheidin kaatuminen Etelä-Afrikassa 90-luvun alussa tai vuoden 2011 arabikevät.

Francis Fukuyama esitti Bushin puheen ja NL:n romahtamisen innoittamana, että olimme saapuneet nyt ”historian loppuun”, jossa kapitalismi ja liberaali demokratia olivat voittaneet. Toisin kuitenkin kävi, emme olleet lähelläkään historian loppua. Neuvostoliitto heikkeni ja siitä tuli Venäjä. Venäjä oli 90-luvulla köyhän kehitysmaan tasolla. Venäjän karhu kuitenkin elpyi haavoistaan Putinin aikana. Syynä oli Venäjän vaurastuminen öljy- ja maakaasutulloillaan. Venäjän aggressio alkoi näkyä erityisesti Georgian sodan aikoihin 2008. Tuolloin Länttä lähestynyt Georgia joutui Venäjän hyökkäyksen kohteeksi kesken Beijingin Olympialaisten. Jo 2004 alkoi Ukrainassa tapahtumat, jotka johtivat lopulta Putinin Venäjän  hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan 2022. Ukrainassa osoitettiin mieltä erityisesti Maidan-aukiolla korruptoitunutta venäjämielistä hallitusta vastaan, tämä kärjistyi Oranssissa vallankumouksessa. Tapahtui voimakas Ukrainan siirtyminen kohti länttä. Oligarkkien avulla vallassa pysyvä Putin havitteli jo tuolloin Ukrainaa takaisin osaksi Venäjää, vähintäänkin Krimiä ja Donbasia.

Putinin Venäjällä on ollut tavoitteena palauttaa Venäjän globaali mahtiasema. Tämän mahdollisti monien Lännen poliitikkojen heikkous ja pyrkimys miellyttää Venäjää ja Putinia. Moni suorastaan veljeili Putinin kanssa. Putin nousi valtaan vuonna 2000 ja on siitä lähtien oligarkkien ja öljy- ja maakaasutulojen avulla hallinnut Venäjää rautaisella otteella diktaattorina. Sanan-, mielipiteen- ja lehdistön vapautta ym. demokratialle ominaisia instituutioita ei ole. Putin yrittää lujittaa Venäjän valtaa eri puolilla maailmaa, mm. syvällä Afrikassa ja Keski-Aasiassa. Venäjällä on jopa sotilastukikohtia Syyriassa. Venäjää voidaankin pitää nykymaailman suurimpana kolonialistina, joka sortaa lukuisia kansoja omalla alueellaan ja sen ulkopuolella. Kaiken mahdollistaja on öljy ja maakaasu. Suurin virhe, jonka Putin teki oli hyökkäys Ukrainaan.

Ukrainan sota alkoi jo oikeastaan 2014, kun Ukrainan venäjämielinen presidentti Janukovytš menetti valtansa kansannousussa. Tämän seurauksena Putin miehitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan. Putin lähetti joukkonsa myös tukemaan Itä-Ukrainan venäjämielisiä separatisteja Donetskin alueella. Putinin tuolloisiin hirmutekoihin kuuluu mm. malesialaisen matkustajalentokoneen alasampuminen, jossa kuoli 298 ihmistä. Putin aloitti täysimittaiseen hyökkäyksen Lännen kanssa integroituvaa Ukrainaa vastaan. Putin on YK:n Ihmisoikeustuomioistuinen etsintäkuulluttama sotarikollinen. Venäjä on Ukrainan sodan aikana useaan otteeseen häikäilemättä ja barbaarisesti kiduttanut, pommittanut ja tappanut lukuisia ukrainalaissiviilejä, mukaanlukien satoja lapsia, ja syyllistynyt kansanmurhiin, joita YK tutkii.

Putin on sanonut haluavansa palauttaa vanhat rajat (hän tarkoittanee vuoden 1914 rajoja), joiden sisällä on mm. Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola, Venäjä ei ole koskaan ollut demokratia ja sen autoritaarinen ja väkivaltainen hallintotapa juontaa tsaareihin ja mongolivaltaan. Yksi vaikutin Putinin sotaan on Lännen vihreä siirtymä pois Venäjän öljystä ja kaasusta. Euroopalla (EU) on pyrkimys hiilineutraalisuuteen 2030-luvulla ja siirtymä vähitellen täysin puhtaaseen uusiutuvaan energiaan, mm. tuuli- ja aurinkovoimaan. Tämä merkitsee Putinin ja oligarkkien rahahanojen sulkeutumista, kun heidän öljynsä ja kaasunsa ei mene enää kaupaksi. Fossiilienergian myynnillä Putin rahoittaa Ukrainan sotaa ja jos hän ei saa sitä enää myytyä, hän häviää sodan. Putinilla on ollut jo pitkään sota kaikkea ympäristönsuojelua vastaan: hän on esiintynyt metsästävänä, lihaa syövänä machomiehenä (joja on tosin lyhyt ja lihava) ja mm. Greenpeacen venäläiselle öljynporauslautalle 2013 mieltä osoittamaan nousseet aktivistit tuomittiin ”merirosvouksesta”. Venäjällä Greenpeace ja monet muut ympäristöjärjestöt ovat olleet jo pitkään kiellettyjä ”terrorijärjestöinä” ja ”ulkomaisina agentteina”. Venäjän kouluissa kasvisruuan tarjoaminen on kiellettyä.

Ukrainan kohtalo määrittää koko tulevan maailmanjärjestyksen ja koko maailman kohtalon. Voittaako sääntöihin, yhteistyöhön, demokratiaan ja vapauteen perustuva maailmanjärjestys vai totalitarismi. Venäjä edustaa monipoolista maailmanjärjestystä, jossa ei pyritä yhteistyöhön ja liberaaliin demokratiaan, vaan hänen maailmassaan ”kovat ja vahvat” miehet hallitsevat kovin ottein autoritaarisesto ja totalitaristisesti. Putinin maailmassa on useita eri pooleja, joista maailmaa johdetaan, käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikenmaailman diktaattorit ja tyrannit saavat tehdä mitä haluavat. Venäjä yrittää käyttää BRICS-maiden yhteistoimintaa monipoolisuuden ajamiseen. Tragikoomisinta Putinin sanoissa on se, että hän väittää Venäjän taistelevan kristillisten arvojen puolesta pahaa ja rappeutunutta, moraalitonta Länttä vastaan. Venäjän ortodoksikirkko väittää taistelevansa itse antikristusta vastaan. Venäjällä Eurooppaa kutsutaan ”Gayroopaksi”, jossa vallitsee ”homosaatio”. Täysin hulluja puheita. Putin vastustaa Pridea, ihmisoikeuksia, tasa-arvoa, feminismiä, oikeusvaltiota, juutalaisia, monikulttuurisuutta ja ympäristönsuojelua ja vihreää aatetta, eli hän vastustaa kaikkea hyvää. Hän vastustaa kaikkea sitä mitä Hitler ja natsit vastustivat. Putinin Venäjä onkin muuttunut täysin natsi-Ssksan kaltaiseksi dystopiaksi. Putin uskoo natsien tavoin salaliittoihin ja lietsoo näitä Venäjän mediassa. Putin on menettänyt järkensä ja hänen vainoharhansa ruokkivat sotaa. Sokea ja hullu, psykoottinen uskonnollisuus on tappanut historian aikana satoja miljoonia ihmisiä. Samanlaista hulluutta oli, kun keskiajalla paavit julistivat kahvin kielletyksi ”paholaisen juomana” ja kun he kielsivät kissojen pidon lemmikkinä noituutena. Jälkimmäisen seurauksena rotat yleistyivät ja rutto tappoi kymmeniä miljoonia Euroopassa. Miten järjetöntä onkaan, että Putin väittää Ukrainassa olevsn ”natseja”. Ukrainan presidentti Zelenskyi on juutalainen, joka on ollut ääninäyttelijänä Hollywood-elokuvissa, mukaanlukien Angry Birds -animaatio. Ukrainassa ei ole mitään natseja sen enempää kuin missään muuallakaan. Ukraina ei ole äärioikeistolainen, vaan päinvastoin se on lähentynyt voimakkaasti liberaalia Länttä ja hakenut liberaalin ja tasa-arvoisen Euroopan Unionin jäseneksi. Hullua on, että Venäjän kansa isoilta osin uskoo median heille syöttämää hulluutta ja propagandaa, kuten että Suomi ja Ruotsi haluavat muka hyökätä Venäjälle tai että Euroopassa puolet ihmisistä on homoja. Järjettömyyden huippu. Venäjän propagandakoneisto on massiivinen ja sen palveluksessa työskentelee miljoonia ihmisiä. Venäjällä mihinkään uutisiin ei voi luottaa, lähes kaikki on valetta. Kun ihminen on pakotettu elämään tällaisessa kuplassa, hänet voidaan saada uskomaan mitä vain järjettömyyksiä.

Palataan äärioikeiston nousuun muualla kuin Venäjällä. Elämme hullua aikaa: Argentiinan presidentiksi nousi tieteeseen ja ilmastonmuutokseen uskomaton TV-pelle. USA:ssa presidentiksi pyrkii vihainen kasinomiljonääri ja raiskauksista ja ahdistelusta tuomittu playboy. USA:n kongressissa on jäseniä, jotka väittävät ”juutalaisten sytyttävän metsäpaloja avaruuslaserilla”. Ihmiskuntaa vaivaa isoilta osin joukkopsykoosi, jota ruokitaan median ja Internetin, varsinkin sosiaalisen median kautta. Kaiken taustalla on isot rahat ja pikkusieluisten, ahneiden ja vihaisten miesten, kuten Trump, pyrkimys valtaan. Sosiaalinen media on normaalien ja fiksujen ihmisten käytössä erittäin hyvä asia, mutta tyhmien  käsissä siitä tulee vaarallinen. Ihmisten yleissivistys ja kriittisyys sekä medialukutaito ovat heikentyneet, tämän takia ihmiset entistä helpommin uskovat entistä hullumpia asioita. Tutkimusten mukaan Brasiliassa jopa 10 % ihmisistä uskoo litteään maahan. Litteä maa on täysin helppoa todistaa tieteellisesti vääräksi eli kyseessä ei ole edes mikään monimutkainen tai kompleksinen asia. Silti niin moni uskoo täysin hulluun teoriaan litteästä maasta. Esimerkiksi 50-luvulla juuri kellään ei olisi mennyt läpi tällaiset hullut teoriat, vaan tällaista esittävät olisi ohjattu psykiatrin arvioon. Syynä on se, että ihmiset olivat tuolloin keskimäärin nykyistä älykkäämpiä, heillä oli korkeampi yleissivistyksen taso ja he uskoivat ja luottivat tieteeseen.  Nykymaailman polarisaatio näkyy myös oppimistuloksissa. Iso osa ihmisistä on entistä älykkäämpiä ja fiksumpia, mutta toisaalta on entistä isompi sivistyksestä pudonneiden joukko, jotka ovat  niin sanotusti pudonneet kelkasta. Tätä tietämätöntä joukkiota, joka ei osaa punnita asioita, eikä tiedä perusasioitakaan maailmasta, on helppo manipuloida propagandalla ja heidät on helppo saada ihailemaan autoritaarisia ja mielipuolisia, Donald Trumpin ja Vladimir Putinin kaltaisia johtajia. Näiden ihmiskunnan vihollisten trolliarmeijat valtavissa halleissa miljoonilla tietokoneilla lähettelevät miljardeittain valeuutisia ja milloin mitäkin propagandaa heikentääkseen Länttä ja sen asukkaita. Vielä enemmän on tietokoneilla luotuja botteja, jotka osallistuvat tällaiseen likaiseen suurvaltapeliin. Botit esiintyvät Internetissä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, oikeina henkilöinä ja syytävät ihmisille disinformaatiota. On puhuttu ”totuuden jälkeisestä ajasta”. Kuitenkin voidaan lopulta helposti osoittaa, mikä tieto on totta ja mikä valeuutisia. Kuvista, videoista ja äänitiedostoistakin  voidaan selvittää koodista, onko niihin lisätty jotain epätotta. Kaikesta jää jälki. Itse asiassa digitaalisuus tekee feikin tunnistamisen entistä helpommaksi. Ongelma on siinä, että tietämättömien ihmisten suuri joukko ei ymmärrä näitä asioita, esim. tietoteknisiä, joilla feikkiys voidaan helposti todistaa.

Äärioikeiston nousu perustuu siis pitkälti vääristyneeseen maailmankuvaan ja ihmisten tyhmyyteen ja tietämättömyyteen. Tätä Venäjä, Trump ja Kiina ym. käyttävät hyväkseen manipuloimalla ihmisiä. Mistä sitten äärioikeiston nousu alkoi: 2009 talouskriisi pudotti monet tyhjyyteen ja yhteiskunnalliseen osattomuuteen. Osattomuus johti erillisyyteen ja erillisyys vihaan. Äärioikeiston aineksethan oli luotu ja 1930-luvulla ja näistä vanhoista aineksista luotiin päivitetty versio, joka on sekoitus vääristynyttä maailmankuvaa, psykoosia, paranoiaa ja vihaa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Hannah Arendtin mukaan äärioikeisto ja totalitarismi nousevat aina erilisyydestä ja osattomuudesta, jotka johtavat epäluuloisuuteen ja vihaan. Syynä osattomuuteen ovat usein erityisesti koulutuksen ja tiedon puute sekä huono taloudellinen ja yhteiskunnallinen asema, syrjäytyneisyys. Pahat tahot vainuavat heikkouden ja käyttävät sitä hyväksi. Tämä on syy, miksi Hitler nousi valtaan ja sai kokonaisen kansakunnan psykoosiin. Venäjä ja Kiina ja Trump ym. hullut ihmiskunnan viholliset näkivät tilaisuutensa koittaneen ja aloittivat massiivisen disinformaatiovaikuttamisen, joka kohdistui erityisesti Euroopan ja Yhdysvaltain kansalaisiin. Välineenä voi olla niin Tiktok (jonka Kiinan hallintoa lähellä olevat tahot omistavat), Facebook, YouTube kuin Twitter. Yhtään ei helpota asiaa se, että Twitterin omistaa nyt hyvin epävakaa, harhainemän ja suuresti neuroepätyypillinen multimiljardööri. Toinen hyvin merkittävä keino Venäjällä ja Kiinalla on ollut Euroopan ja Yhdysvaltain äärioikeiston suora rahoittaminen ja muu poliittinen tuki. Autoritaarisista maista virtaa demokratioihin hämärää rahaa miljarditolkulla pyrkimyksenä vaikuttaa politiikkaan ja heikentää Lännen yhtenäisyyttä. Autoritaariset maat hyödyntävät tässä Lännen politiikan sabotoinnissa mm. järjestöjä, yrityksiä, kryptovaluuttoja ja kohdemaissa asuvia kontaktejasn. Esimerkiksi saksalaisen uusnatsistisen äärioikeistopuolueen AfD:n rahoituksen lähteet ovat pimeän peitossa ja jäljet johtavat itään. Itävaltalaiset oikeistopoliitikot paljastuivat Kyproksella, kun oligarkit lahjoivat heitä. Suomessa Perussuomalaiset ovat saaneet valtavasti tukea Venäjältä. Perussuomalaiset järjesti jopa ystävyysmatkoja Venäjälle ja osa heistä vastusti Suomen elintärkeää Nato-jäsenyyttä. Trumpin valtaannousu ja Brexit tapahtuivat Venäjän tuella. Venäjä ja Kiina hyötyvät äärioikeistosta, koska äärioikeiston myötä Euroopan yhtenäisyys, EU sekä USA:n ja Euroopan transatlanttiset suhteet, mukanlukien Nato, heikkenevät. Kun Euroopan kansalaiset ovat epäluuloisia, vihaisia ja vastustavat vallitsevaa liberaalia demokratiaa, on tämä ideaali tilanne pahaa tahtovalle Venäjälle. Äärioikeistolaiset aktiivit eivät edes tajua olevansa pelinappuloita suurvaltojen häikäilemättömässä pelissä ja valtapyrkimyksissä. Tragikoomista on, että nämä historiaa tuntemattomat oikeistopopulistit eivät ymmärrä, että sama Venäjä ja Kiina, jotka ovat heidän vastustamansa taho, sikäli kun he sanovat vastustavansa kommunismia ja puolustavansa demokratiaa, ovat itse asiassa luoneet heidät ja heidän populistipuolueensa.

Maailmanrauhan kannalta vasrallisin villi kortti on, Donald Trump. Mitä tapahtuu, jos Trump nousee uudelleen valtaan? Jos tämä itsekkyyden ja ahneuden perikuva pääsee valtaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 2024, on vaarana jopa III maailmansota. Trump on Putinin agentti ja ystävä. Hän lopettaisi Ukrainan tukemisen (Ukraina on koko Eurooppaa suojaava puskuri, Slava Ukraini) ja yrittäisi mahdollisesti romuttaa Naton. Nato on ylläpitänyt rauhaa Pohjoisella pallonpuoliskolla jo lähes 80 vuotta. Samoin EU. Trumpin itsekäs Amerikka ensin politiikka ei ole missään nimessä edes Amerikan etu, vaan se vaarantaa USA:n aseman suurvaltana, sotilaallisena ja geopoliittisena mahtina sekä sen diplomaatti-, liittolaisuus- ja kauppasuhteet. On järjetöntä, että Amerikassa on suuri oikeistokristittyjen joukko joka kannattaa Trumpia, vaikka Trump on kaikkea muuta kuin kristitty. Jeesus ei opettanut kristittyjä olemaan ahneita rasisteja ja kannattamaan ahneita, rasistisia, ympäristövastaisia poliitikoja. Jeesus opetti ”Hedelmistään puu tunnetaan. Hyvä puu tekee hyvää hedelmää ja huono puu huonoa.” Ahne ja vallanhimoinen, kuten Trump, ei tuo mukanaan hyvää vaan pelkkää pahaa. Raamattu opettaa ”viljelemään ja varjelemaan”, ei tuhoamaan luontoa ja irtautumaan ilmastosopimuksista. Raamattu opettaa pyrkimään ykseyteen ja yhteyteen.

Ilman Trumpiakin on suuri III maailmansodan uhka: Kiina havittelee Taiwania ja Pohjois-Korea Etelä-Koreaa. Jos Aasiassa syttyy sotilaallinen konflikti ja kriisi, USA:n voimavarat jakaantuvat kahdelle rintamalle. Tämä mahdollistaa Putinin hyökkäyksen EU:ta ja Natoa vastaan. Toki USA ja Nato ovat paljon Venäjää mahtavampi sotilaallisesti: resursseiltaan, tietotaidontaan, aseteknologialtaan, koulutukseltaan ja kokemukseltaan, mutta Putin on epätoivoinen ja hullu, arvaamaton despootti. Putin saattaa kokeilla Naton yhtenäisyyttä ja reagointikykyä esimerkiksi Suomea, Viroa, Latviaa tai Liettuaa vastaan. Jos hän tällaisen sodan aloittaa, on varmaa, että hän sen häviää. Venäjästä ei ole haastajaa Natolle. Kuitenkin hän voi saada aikaiseksi paljon tuhoa, kuolemaa ja kärsimystä. Ukrainassa Venäjällä on mennyt sotilaallisesti todella heikosti: tuhansittain tuhottuja tankkeja ja 350 000 kuollutta venäläissotilasta verrattuna Ukrainan 30 000:een. Venäjän tankit ovat loppuneet kesken niin, että niitä on otettu käyttöön museoista ja ostettu Pohjois-Korealta. Kuitenkin Venäjä on valmistautumassa kovaa vauhtia sotaan ja valmistaa uutta asearsenaalia kovaa vauhtia kuin Saruman Rautapihalla. Tämän mahdollistaa Venäjän öljy- ja kaasuvarat. Nyt kun Eurooppa ei juuri osta Venäjän öljyä ja kaasua, Venäjä on etsinyt uusia markkina-alueita Aasiasta ja Afrikasta.

Venäjä on kuin muinaisaikojen peto, joka taistelee kynsin hampain menneen maailman puolesta. Maailman, joka oli vihaisempi, epäyhtenäisempi, epädemokraattidempi ja vailla vapautta, yhteistyötä ja tasa-arvoa. Pahimmillaan tuo Venäjän taistelu johtaa koko Venäjän romahtamiseen ja hajoamiseen. Uhraako Putin koko Venäjän kansan hulluudessaan. Tsaarien ja tyrannien aika on ohi. Historiassa kuljetaan eteenpäin, ei taaksepäin.

Daniel Elkama

Tunne vaalirahoittajasi – hämärä raha sekoittaa politiikkaa ja uhkaa demokratiaa

https://books.google.com/books?id=396wDwAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=putinin+trollit&hl=fi&newbks=1&newbks_redir=1&sa=X&ved=2ahUKEwjH75Sk1KODAxXBFxAIHU_-A1gQ6AF6BAgIEAI

https://yle.fi/a/74-20046621

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.