Vapaa, demokraattinen Suomi ja maailma uhattuna

Suurin osa maailman ihmisistä ei ole vapaita. Liberaali demokratia on pitkän kehityksen tulos, johon vaikuttivat mm. antiikin Kreikan filosofia ja ihanteet, uskonpuhdistus ja 1700-luvun valistuksen aika. Se on kuitenkin harvinaista herkkua. Vain 1/4 maailman maista on demokratioita ja tällä hetkellä tämäkin vapaa maailma on vakavasti uhattuna paitsi ulkoisten myös sisäisten uhkien takia. Yhä enemmän autoritaariset ja aggressiiviset, valtiot, tahot ja äärioikeisto lujittavat valtaansa. Vaarallisin tilanne on Yhdysvalloissa, jossa Trumpin valtaannousu voi viedä tämän vuosisatojen ajan demokraattisen maan ja maailman demokratian puolustajan totalitarismiin ja fasismiin. Yhtälailla Hitler nousi demokraattisesti valtaan vuonna 1933. Demokratia ei ole siis tae, etteivät hullut kansankiihottajat nouse valtaan. Vaaditaan myös kansan sivistystä ja hyvää yleistahtoa, muuten Trumpin kaltaiset kammotukset ottavat vallan typerysten taputtelemana, valehdellessaan osattomille ja tietämättömille ihmisille.  Jo antiikin Kreikan viisaat filosofit varoittelivat populistista kansankiihottajista, jotka olivat demokratian ja vapauden loppu.

Imperiumia, säännöistä piittaamatonta moninapaista maailmaa ja puhtaaseen energiaan siirtyvän, kaasusta luopuvan Euroopan taloudellisia resursseja tavoitteleva Putin puolestaan uhkaa koko Euroopan itsenäisyyttä, vapautta ja demokratiaa. Ukrainan kohtalo määrittää maailman kohtalon ja tulevaisuuden, koko tulevan maailmanjärjestyksen. Ukraina ei saa hävitä tätä sotaa! Moninapainen maailma on maailma, jossa diktaattorit ja aitoritaariset korruptoituneet hallitukset tekevät mitä haluavat. Meidän pitää pyrkiä juuri päinvastaiseen eli yksinapaiseen maailmaan, joka perustuu yhteistyöhön, yhteisiin sääntöihin, globaaliin vastuuseen, solidaarisuuteen, vapauteen, tasa-arvoon ja liberaaliin demokratiaan.

Huolestuneena seuraan myös mitä Euroopassa tapahtuu. Suomessakin otetaan askelia pois demokratiasta ja ollaan romuttamassa vuosikymmenniä rakennettua hyvinvointivaltiota historian oikeistolaisimman, rasistisen ja talouslibertaristisen hallituksen toimesta. Ulkomaalaistaustaisten oikeusturva ollaan ottamassa kokonaan pois itsekkään nationalismin nimissä. Kuten 30-luvun Saksassa, ollaan poistamassa kattavia työehtosopimuksia, minimipalkkoja, lakko-oikeutta ja rajaamassa aktivismia ja kansalaisvaikuttamista. Saksalainen filosofi Jurgen Habermas totesi, että terve demokratia on sellainen, jossa esiintyy aktivismia, lakkoja ja kansalaistottelemattomuutta. Nyt nämä demokratian peruspilarit ovat uhattuna. Syynä on oikeistohallituksen pyrkimys autoritaarisen valtansa kasvattamiseen, poliittisen vastustuksen hiljentämiseen ja ahneiden elinkeinoelämän toimijoiden ja isojen firmojen etujen ajaminen. Habermas peräänkuulutti myös deliberatiibista demokratiaa, jossa kaikkia osapuolia ja toimijoita kuunneltiin ja pyrittiin pitkän ja huolellisen dialogin kautta yhteisymmärrykseen ja konsensukseen. Äänekäs äärioikeisto on rikkonut Euroopassa pitkään vallinneen konsensuksen periaatteen. Arvoihin perustuva keskustelu on korvautunut kovilla sanoilla ja aggressiivisella, vihamielisellä ja populistisella retoriikalla. Eurooppalaisten keskimääräinen sydämen sivistys on heikentynyt. Samoin järki ja älykkyys. Toisaalta on paljon niitä, joille on tärkeää kantaa vastuuta lähimmäisten ja koko maailman ihmisten ja luonnon hyvinvoinnista. Toisaalta entistä enemmän on niitä, jotka ovat kovien arvojen ja vihan sokaisemia tai välinpitämättömiä ja kokonaan vailla moraalia ja omatuntoa. Äärioikeisto ei edes ymmärrä, mitä on demokratia: demokratia ei ole enemmistön diktatuuria, vaan liberaali demokratia on tiiviisti yhtä oikeusvaltion ja tasa-arvoisen hyvinvointivaltion kanssa. Liberaalin demokratian päämäärä on kaikkien onni.

Suomessa kokoomus oli aiemmin ns. ”sivistysporvaripuolue”, joka peräänkuulutti vastuuta yhteiskunnasta, tuosta ei ole enää juuri mitään jäljellä. Kokoomus on entistä enemmän siirtynyt trumpilaisten republikaanien tielle. Thatcher tuhosi hyvinvointivaltion Britanniassa ja Reagan USA:ssa. Petteri Orpo Suomessa. Ottaessaan hallituskumppanikseen perussuomalaiset, kokoomus teki tietoisen valinnan tukea rasismia. Suomessa oli kokoomuksen siunauksella jopa täysi uusnatsi Wilhelm Junnilla elinkeinoministerinä. Junnila oli mm. ollut aktiivisesti uusnatsien tilaisuuksissa sekä jakanut kuvia hakaristeistä ja Yhdysvaltojen etelävaltioiden orjuutta kannattaneesta kenraali Leestä ja Ku Klux Klanilaista esittäneestä lumiukosta. Häntä seurasi eromisen jälkeen Wille Rydman, joka on mm. pahoitellut natsiarkkitehtuurin katoamista Saksasta. Valtiovarainministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kirjoittanut lukuisia kertoja rasistista vihapuhetta ”neekereistä”, ”mustista jätesäkeistä” ja ”turkkilaisapinoista”. Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho on Norjan äärioikeistolaisen joukkomurhaaja Anders Breivikin ihailema vihapuhuja. Surullista, miten nämä pahat ihmiset tuhoavat maatamme ja sen yhteisöllisyyttä ja yhtenäisyyttä. Suomessa ja muualla Euroopassa nähty äärioikeiston nousu on ollut pääosin Venäjän tukemaa ja masinoimaa. Venäjälle on hyödyllistä heikentää Eurooppaa, sen yhtenäisyyttä ja hyvinvointia. Ironista on että demokratiaa romutetaan juuri täällä Suomessa, joka jo 1906 antoi naisille äänioikeuden ja takasi laajasti työläisten oikeuksia.

Demokratia ja liberaali maailma ovat läpi historian taistelleet vanhaa vihollista, antiliberalismia vastaan. Antiliberaalit vihaavat vapautta ja tasa-arvoa ja haluavat ylläpitää vanhaa pahaa maailmaa hierarkioineen ja sortoineen. Antiliberaalit ovat vihan ja usein fanaattisen uskonnollisen fundamentalismin sokaisemia. He eivät ymmärrä mitään globaalista vastuusta, oikeudenmukaisuudesta tai ympäristön arvosta. Populistit ratsastavat pelolla valheilla, mutta tämä ei heitä loputtomiin kanna. Kansa ennemmin tai myöhemmin tajuaa heidän valheensa.

Daniel Elkama

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.