Musta ei ole valkoista eikä maakaasu ja ydinvoima vihreää- EU:n historiallisen huonosta päätöksestä

EU teki historiallisen huonon ja vastuuttoman päätöksen julistamalla maakaasun ja ydinvoiman vihreäksi energiaksi. Molemmat ovat täysin kestämättömiä energiantuotantomuotoja. Yritykset voivat saada EU:ssa maakaasulle ja ydinvoimalle vihreän leiman ja hyödyntää tätä markkinoinnissaan (valehtelemalla propagandalla). Tämä on surullinen esimerkki viherpesusta. Se, että jotain asiaa sanotaan vihreäksi ei tee siitä vihreää. Kyseessä on kansalle ja kuluttajille valehtelu, yleensä taloudellisten intressien takia. Ydinvoimasta tai maakaasusta ei tule vihreää energiaa, vaikka EU niin päättäisi.

Maakaasun hiilipäästöt ovat 70-80% öljyn päästöistä. Maakaasu on mustaa energiaa, ei vihreää millään mittarilla. Maakaasun tuotanto liittyy yleensä öljyn tuotantoon. Investoinnit maakaasuun ovat pois investoinneista puhtaaseen uusiutuvaan energiaan. Maakaasun tuotanto poraamalla aiheuttaa myös vakavia ympäristöongelmia ja tuhoaa kokonaisia ekosysteemejä, pilaa esimerkiksi pohjavesiä, usein alkuperäiskansojen ja köyhien ihmisten mailla. Maakaasu on järjetön ja epäeettinen investointi ilmastonmuutoksen aikakaudella ja hidastaa vihreää siirtymää. Saksa sentään teki hyvän päätöksen olla avaamatta Nord Stream 2 – kaasuputkea.

Ydinvoima ei ole vihreää, eikä ratkaisu ilmastokriisiin. Ydinvoima on vaarallista ja uraanikaivokset tuhoavat tuhansia neliökilometrejä metsää ja järviä ja muita ekosysteemeitä. Uraanikaivokset ovat kaivoksista haitallisimpia, syynä erityisesti radioaktiivisuus ja mm. avolouhoksien tarve ja suunnaton vedenkulutus. Euroopan suurin uraanikaivos Suomen Kainuussa, Talvivaara jonka nimi imagosyistä muutettiin Terrafameksi, tuottaa kymmeniä miljoonia tonneja vaarallista jätettä vuodessa. Tämä kaikki on radioaktiivista ja myrkyllistä ongelmajätettä, joka pitää loppusijoittaa maan alle ja alue eristää tuhansiksi vuosiksi. Uraanikaivosten ympäristössä, varsinkin kehitysmaissa, ihmiset sairastuvat syöpiin ja syntyy epämuodostuneita lapsia. Ydinvoima liittyy AINA ydinaseteollisuuteen. Uraani on myös verimineraali, josta soditaan. Usein lapset kaivavat uraania vaarallisissa oloissa nälkäpalkalla Aasiassa ja Afrikassa. Etelä-Afrikassa Karoossa uraanikaivokset ovat johtaneet vesipulaan, Kanadassa uraanikaivoksia perustetaan Amerikan alkuperäisasukkaiden reservaatteihin pyhille maille tuhoten perinteisen elämäntavan. Uraanibisnes on modernia kolonialismia pahimmillaan.

Suomen ydinvoimalat yksistään tuottavat viisi rekka-autollista 200 000 vuoden ajan hengenvaarallista radioaktiivista jätettä joka vuosi. Lauhdevesiin puolestaan kuolee yli 10 miljoonaa kalaa, jotka viedään kaatopaikalle. Ydinvoima on myös erittäin vaarallista käytössä. Tsernobylin onnettomuuden takia on kuollut vähintäänkin 200 000 ihmistä. Sijoitus ydinvoimaan on myös aina pois investoinneista puhtaisiin uusiutuviin energiantuotantomuotoihin.

Sitä paitsi: ydinvoiman osuus maailman energiantuotannosta on noin 2,5 % eikä sitä edes voida laajassa mittakaavassa kasvattaa. Uraanivarat loppuvat sähkönkulutuksen kasvu huomioiden 30 vuodessa. Jos sähkönkulutus kaksinkertaistuu, kuten ennustettu ja ydinvoiman osuus pysyy samana eli 2,5%, uraanin tarve kaksinkertaistuu. Uraania ei saada merivedestä ym. kuten jotkut väittävät, sillä sitä voi hankkia taloudellisesti kannattavasti vain uraanioksidiesiintymistä, joissa sen pitoisuus on hyvin suuri, Kanadassa, Suomessa, Afrikan ja Australian sekä Aasian aavikoilla sekä muutamalla muulla alueella. Ydinvoimalla ei siis ole mitään potentiaalia korvata uusiutuvaa energiaa. Sen sijaan sen ympäristötuhot ovat mittavat. Täysin järjetöntä, kestämätöntä ja epäeettistä sekä myös hyvin kallista on siis investoida siihen. Olkiluoto 3 ei tule koskaan tuottamaan senttiäkään voittoa koko sen elinkaaren aikana. Taloudelliset menetykset ovat 10 miljardin luokkaa. Olkiluoto 3 on ollut vain hidastamassa vihreää siirtymää.

Meillä on lukuisia luonnonvoimiin perustuvia uusiutuvia ja puhtaita tapoja tuottaa energiaa. Tuulivoima on kaikkein puhtain. Aurinkovoima ja biovoima tulevat seuraavana. Näistä kahta ensimmäistä voidaan hyödyntää hyvin kaikkialla maailmassa, ei ole käytännössä paikkoja joissa ei tuule tai ole auringonvaloa. Uuden polven aurinkopaneelien hyötysuhde kasvaa myös tavattoman suureksi. Tuulivoima yhdistettynä puhtaaseen vetytalouteen mahdollistaa tuulisähkön varastoinnin. Kun ei tuule poltetaan vetyä, mistä syntyy vain vesihöyryä. Lisäksi voidaan hyödyntää geotermista energiaa, aaltoenergiaa ym. Nämä ovat todellista vihreää ja ekologista sähköä. EU:n päätös on takapakki kestävässä kehityksessä, mutta toivottavasti vain väliaikainen takapakki. En usko, että suuryritykset ja taloudellisia intressejä ajavat poliitikot saavat estettyä vihreää siirtymää. Se, että äänestyksen tulos Euroopan parlamentissa oli tiukka, kertoo muutoksen tuulista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: