Kehitysavun päämäärä on auttaa hädässä olevia ja luoda kestäviä hyvinvoivia yhteisöjä, ei luoda talouskasvua

Suomi maksaa kehitysapua noin 0,45 % bkt:sta, mikä on huomattavasti vähemmän kuin YK:n vaatima minimi 0,7 %. Yhteensä summa on noin 1000 miljoonaa euroa mukaanlukien Ukrainan tuki ja rauhanturvaaminen. Summa on paljon pienempi kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.  Kehitysapua vastustava laitaoikeisto usein huutelee, että ensin on huolehdittava suomalaisista. Jos kehitysapuun menee 0,45 % niin suomalaisille jää 99,55 % omaan käyttöön. Onko tämä muka liian vähän? Silkkaa ahneutta sanon minä, ettei maailman köyhille muka liikenisi edes tuota pientä summaa. On Kehitysapu ei ole ristiriidassa suomalaisten auttamisen kanssa: molempiin on varaa. Kehitysyhteistyö ja kehitysmaiden ongelmien ratkominen hyödyttää myös meitä: ilmastötyö luo esimerkiksi ruokaturvaa ja hyödyttää globaalisti, pakolaisuus vähenee, kun ihmisten olot paranevat, konfliktit vähenevät ja globaali turvallisuus paranee. Itse nostaisin kehitysapua huomattavasti, esimerkiksi viisinkertaiseksi. Meillä on yhtenä maailman vauraimpana maana varaa ja velvollisuus auttaa. Velvollisuus on humanitaarinen ja perustuu filosofiseen etiikkaan sekä oikeudenmukaisuuteen.

Kehitysavulla saadaan valtaisasti aikaan hyvää. Oikeistossa usein kyseenalaistetaan kehitysavun hyöty. Kehitysavun hyöty ei olekkaan sellaista, mitä usein kuvitellaan. Kehitysavun tehtävä on pelastaa ihmishenkiä ja vähentää kärsimystä, tuoda köyhille lääkkeitä ja lääkärin palveluja, antaa ihmisille ravintoa ja puhdasta vettä, auttaa lapsia koulutiellä. Tukea kehitysmaiden yhteisöjä, demokratiaa, tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, tyttöjen ja naisten oikeuksia. Antaa mahdollisuus harrastuksiin.  Kertoa seksuaalivalistusta. Toteuttaa kestävän kehityksen ympäristöprojekteja, kuten uhanalaisten lajien ja sademetsien suojelua sekä uusiutuvan energian hankkeita ja vesiprojekteja. Kehitysavun tehtävä ei ole kasvattaa kohdemaan taloutta, sitä varten on kaupankäyntiyhteistyö. Kehitysavun tehtävä on luoda hyvinvointia ja auttaa ihmisiä elämään onnellista elämää. Jokainen kouluun päässyt lapsi, jokainen malarialta perustettu ihminen on voitto ja kehitysavun päämäärä. Jokainen ihminen on arvokas ja tärkeä. Talousindikaattorit ovat huonoja kehityksen mittareita. Parempi on tutkia esimerkiksi, miten hyvin on edistetty YK:n ihmisoikeuksien julistukseen lukeutuvien ihmisten perusoikeuksien edistämisessä, tutkia kuinka onnellisiksi ja terveiksi ihmiset kokevat itsensä ja selvittää miten hyvin YK:n kestävän kehityksen Agenda2030 -tavoitteissa on edistytty. Kehitysavun päämäärä on kärsimyksen vähentäminen ja onnellisuuden lisääminen maailmassa

Länsimaat sortivat kaukaisia siirtomaita halki vuosisatojen. Käytiin orjakauppaa ja ryöstettiin Afrikan arvokkaat mineraalit. Berliinin konferensissa 1886 Afrikka jaettiin viivottimella länsimaiden kesken. On enemmän kuin kohtuulliata maksaa kehitysmaille korvauksia kolonialismiata. Yhä edelleen kolonialismi jatkuu taloudellisena suuryritysten harjoittamana uuskolonialismina. Globaalin etelän maat maksavat velkoja ja niiden korkoja enemmän lännelle kuin ne saavat länneltä kehitysapua. Suomikin hyötyi kolonialismista osana länttä ja kauppasuhteiden kautta. Suomi toimi osin myös sortavasti esim. Namibiassa. Helsingin yliopistolla on yhä Namibiasta ryöstettyjä esineitä. Saksa joskus lupaili Somaliaa Suomen siirtomaaksi. Yhä edelleen Suomeen tuodaan pilkkahinnalla ostettuja mineraaleja ja plantaaseilla viljeltyä kahvia, tupakkaa ja banaaneita, joiden viljelyssä käytetään usein orja- ja lapsityövoimaa.

Jotkut väittävät, ettei kehitysapu mene perille. Kyllä menee pääsääntöisesti, etenkin järjestöjen kautta kanavoitu apu. Kehityspurahojen käyttöä ja niiden vaikutuksia tarkkaillaan, tutkitaan ja mitataan jatkuvasti. Ongelmia voi tulla, jos annamme jollekin maalle ja sen hallitukselle suoraan iso könttäsumman tilille, tälloin on korruption vaara. Globaalissa etelässä on hyvin paljon korruptiota hallinnossa. Se ei estä hyväntekeväisyysjärjestöjä toimimasta.

Moni väittää, että kehitysavun voisi korvata ihmisten vapaaehtoisella lahjoittamisella  Tämä ei pidä paikkaansa, ihmiset ovat usein itsekkäitä, eivätkä anna ja lahjoita omastaan. Suomalainen antaa hyväntekeväisyyteen noin 40 € vuodessa. Tämä on yhteensä vuosittain 200 miljoonaa euroa, ja siitäkin suurin osa menee urheiluseurojen ja terveyden edistämisseen. Siis 200 miljoonaa ja siitäkin vain parikymmentä miljoonaa kehitysapuun!  Kehitysapu on kuitenkin Suomessa yli 1000 miljoonaa eli kehitysyhteistyö ei voi perustua vapaehtoisiin lahjoitukseen. Suomalaiset tuskin lahjottaisivat yhtään sen enempää. Esimerkiksi Kirkon ulkomaanapu saa 2/3 tuloistaan valtion kehitysyhteistyörahoista ja auttaa miljoonia ihmisiä etenkin Afrikassa ja Asasiassa. Jos kehitysapu lakkautetaan, nämä ihmiset ovat vaarassa kuolla. Kun kehitysyhteistyöstä leikataan, se heijastuu väistämättä välittömästi ihmisten elämään, arkeen ja selvitymiseen Globaalissa etelässä. Käytännössä, kun kehitysapua leikataan, ihmisiä kuolee aina. Ottavatko Petteri Orpo ja Riikka Purra vastuun näistä kuolemista? Käytännössä Suomessa on vain yksi isompi puolue, joka haluaa lakkauttaa kehitysavun kokonaan tai lähes kokonaan: perusuomalaiset. Esimerkiksi Li Anderssonin ja Dan Koivulaakson kirja Äärioikeisto Suomessa paljastaa miten perussuomalaiset on antiliberaali, fasistinen ja etnonationalisten puolue, jolla on paljon yhteyksiä uusnatseihin. Jopa pääministeri Sanna Marin totesi perusuomalaisten olevan ”rasistinen puolue”. Perussuomalaiset edustaa valkoisen keski-ikäisen lihaa syövän heteromiehen ylivallan etujen ajajana. PS on ainoa puolue, joka vastustaa kaikkea kehitysapua,  ja tälläkin ideologista perusta. Vastustus on kategorista ja ideologista ja vihan sokaisemaa. ”Me ja muut.” Suurin syy kehitysavun vastustamiseen on ylsinkertaisesti rasismi ja se, ettei kaukaista lähimmäistä nähdä yhtä tärkeänä kuin täällä olevia.Joskus perussuomalaiset vaativat, että pakolaisia pitää auttaa paikan päällä. Kuitenkin he vastustavat myös kehitysavun lähettämistä.

Mielestäni ihminen joka haluaa lopettaa kehitysavun on itsekäs luuseri. Usein oikeiston ideologia on aivopessyt hänet. Tällaiset ihmiset ovat valmiita viemään leivän Afrikan köyhimpien lapsien suusta ja jättää sairaat lapset ja vanhukset ilman elintärkeitä lääkkeitä. Millainen ihminen on tällainen: narsisti tai psykopaatti, joka ei tunne empatiaa ja myötätuntoa. Vain empatiakyvyttömät vastustavat raivokkaasti hyviä hankkeita ja maailman köyhimpien ja heikoimmassa asemassa olevien auttamista ja pelastamista. Maailmaa ei muuteta paremmaksi vastustamalla kaikkea hyvää ja valittamalla joka asiasta. Usein perussuomalaiset vastustavat uusia hyviä juttuja vain koska ne ovat moderneja ja vihreitä. Usein konservatiivit pyrkivät vain säilyttämään kaiken, säilyttämään saman, vanhan ja huonon maailman samana. Hallitusneuvotteluissa ovat nyt RKP, KD ja kokoomuksen ”sivistysporvarit” paljon vartijoina, jottei kehitysrahoihin puututa, eikä niitä vähennetä.

Daniel Elkama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: