Vihan, antiliberalismin ja taantumuksen hallitus – antiliberalismin synkkä historia

Suomessa käytiin pari kuukautta sitten oikeiston ja vasemmiston kannalta tasaväkiset vaalit, joissa oikeistoblokki sai hieman enemmän ääniä. Tämä on johtanut Suomen siirtymisen heilurin liikkeen lailla äärioikeistolaiseen suuntaan, erityisesti sen takia, että juuri toimintansa aloittaneessa hallituksessa on äärioikeistolainen, rasistinen ja fasistinen puolue, perussuomalaiset. Edellinen Sanna Marinin hallitus oli erittäin edistyksellinen, feministinen, vähemmistöjen ja köyhien oikeuksia ajava sekä liberaali ja tasa-arvoa vaaliva. On surullista, miten Suomi muutti nyt suuntaansa taantumukseen, vihaan ja antiliberalismiin.

Uuden hallituksen muodostavat konservatiivit kokoomus, kristillisdemokraatit, RKP ja perussuomalaiset. Moni ajatteli, ettei liberaalimpi ja sivistyspuolueena tunnettu RKP lähtisi mukaan äärikonservatiivien ja populistien kelkkaan. Toisin kuitenkin kävi. Kristillisdemokraatit, joka on peräänkuuluttanut kristillisinä arvoina lähimmäisenrakkautta ja heikoista huolehtimista, oli valmiina myymään arvonsa lehmänkaupassa, että saivat ministerinsalkun. Kokoomus, jossa on myös liberaalimpi sivistysporvarisiipi siirtyi nyt pääministeri Petteri Orpon myötä oikeistolaisempaan ja konservatiivisempaan politiikkaan kuin yksikään aiempi hallitus sitten vuoden 1918, jolloin sisällissodan jälkeen hallitsi vasemmistoa vihaava sodan voittanut valkoisten hallitus. Valkoiset mm. teloittivat yli 7000 ja näännyttivät nälkään ja sairauksiin vankileireillä noin 12 000 punaista sosialistista vallankumousta yrittänyttä SDP:n kannattajaa. Voidaan puhua kansanmurhasta ja etnisistä puhdistuksista. Esimerkiksi kirjailija Ilmari Kianto yllytti tappamaan mahdollisimman paljon punaisia naisia, jottei synny lisää SDP:n kannattajia. Ennen sisällissotaa ja sen jälkeen SDP oli hyvin maltillinen työväen liike, joka pyrki sosiaaliseen oikeusenmukaisuuteen. Sata vuotta sitten työläisen asema oli huono ja torppariviljelijöiden oikeuksia poljettiin.

1920- ja 30-luvuilla Suomessa nousi voimakasta äärioikeistolaista liikehdintää, mukaan lukien IKL eli Isänmaallinen Kansanliike, toiselta nimeltään Lapuan liike. Lapuan liike yritti jopa 1932  vallankumousta, joka onneksi estyi presidentti Svinhufvudin toimesta. Nämä tapahtumat tunnetaan Mäntsälän kapinana. IKL mm. levitti kirjaa Siionin viisaiden pöytäkirjat, jossa esitetään valheita ”juutalaisten ja vapaamuurarien maailmanlaajuisesta salaliitosta”. Näille valheellisille väitteille ei löydy mitään todistepohjaa. Se, että moderni juutalaisuus on globaalia ja maailmankansalaisuutta korostavaa, ei ole mikään perustelu. Israelin valtion ihmisoikeusrikkomukset eivät todellakaan tarkoita, että kaikki juutalaiset olisivat pahoja. Moni juutalainen vastustaa Israelin nykyistä apartheidpolitiikkaa. Vapaamuurarit puolestaan on eliitin klubi, jolla on valtaa, muttei todellakaan niin suurissa määrin, että se hallitsisi maailmaa.

Nämä hullut antisemitistiset salaliittoteoriat elävät yhä: USA:ssa hullut Trumpin kannattajat ovat jopa Kongressissa väittäneet naurettavia valheita, että juutalaisten lämmittävät ilmastoa HAARP:illa ja sytyttävän metsäpaloja avaruuslaserilla. Nämä ilmastodenialistiset ajatukset ovat vaarallisia, koska tutkitusti niihin uskovat monet tietämättömät ja kouluttamattomat, joskus jopa koulutetut, ihmiset. HAARP:in parin megawatin teho vastaa tuulivoimalaa, sillä ei paljoa ilmastoa lämmitetä. HAARP tutkii todellisuudessa revontulia ja Maan magneettikenttää. Ilmastodenialismi on yksi vaarallisimmista tieteeseen perustumattomasta disinformaatiosta. Ilmastonmuutos on uhka, joka vaarantaa koko biosfäärin olemassaolon. Ilmastodenialistit ovat aito uhka arvokkaalle ilmastotyölle. Kansallismieliset taas vaarantavat kansainvälisen yhteistyön. Globaalit ongelmat ratkeavat vain sopimalla niistä globaalisti ja tekemällä yhteistyötä.

Salaliittoteoriat syntyvät usein koulutuksen puutteesta, tietämättömyydestä ja ihmisten epävarmuudesta. Epävarmat ajat, esimerkiksi taloudellisesti epävarmat, ruokkivat näitä teorioita. Natsien nousu ja Suomessakin IKL seurasivat välittömästi vuoden 1929 talouskriisiä. Äärioikeiston ideologia itse asiassa pitkälti rakentuu tämän kaltaisen dusinformaation varaan. Äärioikeistossa uskotaan laajalti salaliittoihin ja valeuutisiin. Iso osa on Venäjän levittämää propagandaa ja disinformaatiota, kuten että Ukrainassa on natseja, vaikka Ukrainan presidentti on juutalainen. Ukrainassa oli sata vuotta sitten jonkin verran äärioikeistolaista liikehdintää, jota Venäjä nyt hyödyntää propagandassaan. Ukraina on syytön valtio, jonka kimppuun diktaattori Putinin Venäjä on aggressiivisesti hyökännyt imperialistisen laajenemishalunsa takia. Ukrainan Azov-pataljoonassa oli kyllä uusnatseja, tosin vain 1 % miehistä. Eli Venäjän väitteet uusnatsipataljoonasta ovat silkkaa valhetta.

Edellä mainitut Putin ja Trump ovat ovat maailman vaarallisimmat henkilöt. He ovat molemmat antiliberaaleja ja äärioikeistolaisia, ahneita ja pahoja pelureita, mahdollisesti psykopaatteja. He ajattelevat vain omaa etuaan ja ovat vallanhimoisia. Erityisesti heitä kiehtoo juuri valta. On erittäin suuri vaara, että Trump nousee uudelleen presidentiksi. USA:ssa hänellä on tietämättömien ja kouluttamattomien etelän ja Keskilännen ihmisten keskuudessa suuri suosio. Monessa muussa maassa mukaanlukien aiemmin hyvin demokraattiset Puola, Unkari ym. äärioikeisto on myös ottanut vallan itselleen, mikä näkyy esimerkiksi vähemmistöjen sortona. Intiassa hallitsee äärinationalistinen hindupuolue. Brasiliassa oli autoritaarinen Bolsonaro. Sama trendi johti myös Brexitiin. Brexit oli järjetöntä. EU on parhaimpia asioita, mitä Euroopassaon tapahtunut, se on tuonut rauhan, tasa-arvon, vapauden ja vakauden. On selkeä trendi ollut globaalisti vuodesta 2008, että äärioikeisto nousee. Kukaan ei tuntunut osaavan ennakoida tätä Neuvostoliiton romahtaessa, kun puhuttiin ”historian lopusta”. Maailma ei ollutkaan vielä läheskään valmis.

Äärioikeiston nousu alkoi vuoden 2008 talouskriisistä. Sitä seurasi myös Suomessa perussuomalaisten ”jytky” 2011. Aiemmin mitättömästä oikeistopopulistipuolueesta tuli yksi isoista puolueista. Talouskriisit aiheuttavat pahoinvointia, mikä ruokkii epäluuloisuutta ja vihaa. Rasismin taustalla on pohjimmiltaan pelko. Yodan sanoin: ”pelko, viha, aggressio.” Tämä on juuri se polku joka johtaa lopulta väkivaltaan vähemmistöjä kohtaan, kansallismieliseen fasismiin ja rotuoppeihin. Rasismin evolutiivisena selityksenä voidaan nähdä myös se, miten kivikauden heimot pelkäsivät usein yhteisön ulkopuolelta tulevia kulkutauteja. Nykyään ei ole mitään syytä pelätä ulkomaalaisten muka tuovan kulkutauteja mukanaan. Filosofi Hannah Arendt kertoo miten totalitarismi syntyy, kun ihmiset ovat erillään vailla vaikutusmahdollisuuksia. Erillisyys ruokkii pelkoa ja vaikutusmahdollisuuksien puute ruokkii pettymystä yhteiskuntaan ja ääriajattelua ja ekstremismiä. Erillään olevat ihmiset ovat myös tietämättömiä ja alttiita Trumpin kaltaisten populististen kansankiihottajien valheille. Ns. karismaattinen johtaja saa tällöin helposti vallan itselleen. Lääke on yhteistyö, kun ihmiset ovat yhdessä ja tekevät yhteistyötä, ääriajattelu ja totalitarismi eivät pääse nousemaan.

Tämä historiakatsaus auttaa ymmärtämään Suomessakin perussuomalaisten nousua. Vielä tarkemmin perussuomalaisten ajaman konservatismin juuret ovat katolisen kirkon aloittamassa vastauskonpuhdistuksessa 1500- ja 1600-luvuilla. Ahdasmieliset, taantumukselliset ja vihamieliset paavit ja kardinaalit halusivat tuhota Lutherin ym. ajaman uskonpuhdistuksen ja vapauden ja tasa-arvon leviämisen. Tämä johti lopulta 30-vuotiseen sotaan ”pohjoisen” ja ”etelän” välillä. Katolinen kirkko halusi palauttaa hierarkiat ja antiliberalistisen maailman, tarvittaessa tiedemiehet ja uskonpuhdistajat poltettiin roviolla Brunon tavoin. Bruno oli väittänyt maailmankaikkeutta äärettömäksi ja tästähän paavi raivostui. 1700-luvulla Britanniassa ja Ranskassa alkanut valistuksen aikakausi johti tieteen, demokratian, vapauden,veljeyden ja tasa-arvon nousuun. Antiliberaalit voimat taistelivat kuitenkin läpi vuosisatojen valistusta ja liberaalia hyvää maailmankatsomusta vastaan. Valistuksen liekki pyrittiin sammuttamaan paavien, kardinaalien ja kuninkaiden toimesta. Niiden, jotka olivat vallankahvassa, ja joiden absoluuttista valtaa valistus ja uudet aatteet uhkasivat.

1700-luvulla syntyi myös sosialismi, jonka taustana olivat mm. keskiajan työläisten killat ja talonpoikaisliikkeet. 1600-luvulla syntyneet pubit ja kahvilat edistivät ihmisten kohtaamisia ja vallankumouksellisia aatteita. Sosialismi ei ole sama kuin kommunismi, jonka Marx kehitti 1800–luvun puolivaiheilla työväenliikkeen pyynnöstä. Kommunismi on vain yksi sosialismin oksa. Sosialismi on aate, joka pyrkii edistämään oikeudenmukaista, demokraattista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa. Juurensa sillä on jo antiikin Kreikassa. Sosialismi ja valistus loivat pitkässä aikajuoksussa sen, mitä kutsumme hyvinvointivaltioksi ja liberaaliksi demokratiaksi. Tähän yhdistyi liberaalit markkinat, joista skotti Adam Smith kirjoitti 1700-luvulla. Adam Smith oli muuten moraalifilosofi, joka puhui aina siitä, miten markkinatalouden on oltava eettisesti kestävää.

Perussuomalaisten nousu on siis osa liberalismin ja antiliberalismin välistä taistelua, hyvän ja pahan välistä taistelua. Perussuomalaiset edustaa taantumusta, vanhoillisuutta, epätasa-arvoa ja pahuutta. Oikeistopopulismia määrittää eniten se, että se vastustaa vapautta ja tasa-arvoa, myöskin veljeyttä eli yhteistyötä ja solidaarisuutta. Pankkiiri Björn Wahlroos ihailee suuresti amerikkalaista ajattelijaa Ayn Randia, jonka mukaan kaikkien tulee pärjätä omillaan ja moraalia ei ole. Todella vaarallisia ajatuksia. Tuho- ja riistokapitalismi perustuvat juuri siihen, että kenelläkään ei ole vastuuta mistään ja ahneus on kaikkea ajava ajuri. Oikeistolainen ajattelu perustuu yleensä enemmän tai vähemmän tähän epätasa-arvon ja ahneuden ideologiaan. Dalai Lama sanoi hyvin: ”Talouden tehtävä ei ole ajaa ihmisten itsekästä etua, vaan kokonaisvaltaisesti koko yhteiskunnan hyvinvointia.” Tähän tulee lisätä vielä luonnon hyvinvointi ja kestävä kehitys.

Perussuomalaisiin vielä palatakseni. Nyt tämä rasistinen puolue on hallituksessa, mikä näkyy mm. kehitysyhteistyörahojen poistona, köyhien sosiaalitukien laskuna, työntekijän aseman huonontamisena, luonnonsuojelun heikkenemisenä, ilmastotyön lopettamisena, vähemmistöjen oikeuksien polkemisena, vihapuheen lisääntymisenä, taantumuksena ja vanhoillisuutena. Perussuomalaiset ovat Suomelle kirous, joka tuo vain huonoja asioita. Moni perussuomalaisten äänestäjä kokeekin tulleensa huijatuksi. Surullista on, että usein tämä äärioikeistolaisuus verhotaan kristinuskoon, kuten Trumpkin tekee, vaikka perussuomalaisuudella ja oikeistokonservatismilla ei ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa. Jeesus opetti jakamaan, auttamaan ja rakastamaan lähimmäistä. Raamatussa sanotaan, että ihmisen tulee viljellä ja varjella maailmaa kuin hyvä puutarhuri. Perussuomalaisten edustama viha, kiusaaminen, epätasa-arvo ja luonnon tuhoaminen ovat kaukana kristinuskosta. Surullista on myös,että kristillisdemokraattinen puolue ryhtyi perussuomalaisten apupuolueeksi ja unohti samalla kristilliset lähimmäisenrakkauden arvot.

Perussuomalaisten rasismista olemme saaneet lukea mediasta jatkuvasti. Viimeisimpänä perussuomalaisten ministeri Vilhelm Junnila vitsaili Hitleristä ja puhui uusnatsien tilaisuudessa. Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen ajaa autolla, jossa lukee ”matu (maahantunkeutuja), mistä tulet, sinne menet. Kansanredustaja James Hirvisaaren vieras teki Eduskuntatalolla natsitervejdyksiä, jotka Hirvisaari kuvasi. Ruovedellä perussuomalaisten toimistolla oli ikkunoissa natsiliput. Lieksassa perussuomalaiset vaativat kokoustilan desinfiointia, kun siellä oli ollut aiemmin somaleita. Perussuomalaiset kannattavat, että itsenäisyyspäivänä saa heiluttaa natsilippua. Nämä natsit järjestävät joka itsenäisyyspäivä 6/12 soihtukulkueen, joka aiheuttaa häiriötä, haittaa ja ahdistusta muille ihmisille, jotka haluaisivat iloita itsenäisyyspäivästä. Perussuomalaiset ehdotti, että Suomen kansalaisuus pitäisi myöntää vain niille, joiden suku on asunut täällä 1300-luvulta. Perussuomalaisten rasismi on kuvottavaa. Eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho,on sanonut mm. olevansa ylpeä arjalainen ja haluavansa ampua ”Tehtaankadun homon”. Halla-aho on myös tuomittu viharikoksista. Li Anderssonin ja Dan Koivulaakson kirja Äärioikeisto Suomessa kuvaa hyvin selkeästi, miten perussuomalainen puolue liittyy uusnatseihin, kuten Suomen Sisuun ja Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen. Professori Oula Silvennoinen on tutkinut äärioikeistoa ja osoittanut, että perussuomalaiset on kytköksissä uusnatseihin ja edustaa antiliberalismia, rasismia ja vihaa. Varmasti hyvin moni perussuomalainen haluaisi laittaa ihmisiä uuneihin. Tämä on järkyttävää ja anteeksiantamatonta.

Perussuomalaiset on puolue, mitä ei tulisi olla olemassakaan. Se tulisi kieltää demokratian, tasa-arvon ja liberaalin yhteiskunnan vastaisena. Suomen perustuslaki edellyttää puolueilta kunnioitusta demokratiaa kohtaan. Perussuomalaiset ei kunnioita liberaalia demokratiaa, eikä ihmisoikeuksia. On synkkää, että tällainen puolue on noussut Suomessa valtaan. Olkoon tämä varoittavana esimerkkinä muille maille, ettei siellä äärioikeisto pääsisi valtaan. Olivat nämä antiliberaalit vallassa kuinka kauan tahansa, niin historia kulkee eteenpäin ja rohkeus, vapaus ja valistus voittavat, ennemmin tai myöhemmin. Vanhoillisuus ja takapajuisuus kuihtuvat omaan järjettömyyteensä.

Daniel Elkama

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.