Bitcoin ja kryptovaluutat – Internetin likainen valuutta

Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö loi bitcoinin virtuaaliseksi sääntelyn ulkopuolella olevaksi kansainväliseksi valuutaksi vuonna 2008, valuutaksi, jota voi ostaa ja myydä euroilla ja dollareilla tai muulla reaalimaailman valuutalla. Satoshi Nakamoton mukaan on nimetty bitcoinin 100 miljoonasosat satosheiksi. Yhden bitcoinin arvo on tällä hetkellä noin 30 000 €, kun 2008 se oli muutamia senttejä. Moni yritys hyväksyy bitcoinin maksuvälineenä. Bitcoinin arvo on noussut huimasti, mutta väitänpä, että tuo arvo on enimmäkseen ilmaa, kupla, joka puhkeaa lähivuosina. Lisäksi bitcoin on rikollisille hunajaa ja aiheuttaa ympäristöongelmia sähkönkulutuksella ja elektroniikkaromulla. Nykyään ns. kryptovaluuttoja on useita kymmeniä, ja niiden arvot vaihtelevat sentin sadasosista kymmeniin tuhansiin euroihin. Bitcoinilla on yksi suuri heikkous, mitä sillä ei ole, mutta eurolla ja dollarilla on: arvon pääsääntöinen pysyvyys. Bitcoinin arvo heilahtelee normaaliin valuuttaan verrattuna valtaisasti. Menetykset sijoituksissa voivat olla hyvin suuria. Puhun tässä bitcoinista, koska se on merkittävin kryptovaluutta, muihin pätevät samat seikat.

Satoshi Nakamoto halusi luoda kansainvälisen valuutan, joka on riippumaton sääntelystä ja keskuspankeista. Bitcoinin ajatus on anarkistinen. Hänen idealistinen ajatuksensa pontimena oli riippumattomuus ja vapaus, mutta tuo vapaus on bitcoinin kirous. Moni on kuullut bitcoinin louhinnasta. Tämä on suomeksi harhaanjohtava termi. Louhinta tarkoittaa yksinkertaisesti selitettynä sitä, että bitcoinin siirrot kirjataan ja suojataan matemaattisesti ja kryptologisesti. Tämä vie paljon laskentatehoa ja kuluttaa siksi paljon sähköä prosessorien laskiessa. Louhijat varmistavat siirrot ja saavat tästä rahaa. Näin voidaan olla varmoja siirtojen oikeellisuudesta. Bitcoineja siirretään osoitteisiin, joista rahoja ei saa välttämättä koskaan takaisin, eikä usein voida varmistua kuka omistaa bitcoin-lompakon, johon rahat siirretään. Tämän vuoksi bitcoin on rikollisten, varsinkin järjestäytyneen rikollisuuden suosiossa.

Bitcoinia voidaan säilyttää appsillä tai tietokoneella olevalla ohjelmalla eli bitcoin-lompakolla, joka on salasanan takana. Salasanan unohdus on johtanut miljardien eurojen menetyksiin. Netissä bitcoineja säilyttävät monet ”pankit”, jotka ovat usein rikollisten omistuksessa ja jäljittämättömissä. Monesti bitcoinit varastetaan asiakkaan tililtä. Monissa huijauksissa pyydetään lähettämään rahaa bitcoineina ja lähetetyt rahat katoavat rikollisille bittiavaruuteen. Bitcoinissa anonymiteetti, valvonnan puute ja siirtojen jäljittämättömyys ym. ovat rikollisille valtaisan tuottoisaa. Järjestäytynyt rikollisuus hyödyntää bitcoinia, esim. ase-, huume ja ihmiskauppiaat ottavat vastaan maksuja ja siirtävät rahaa bitcoineilla. Bitcoin on myös oiva tapa kiertää veroja ja myös lahjuksia maksetaan korruptoituneille ja diktatuureille päättäjille bitcoineina.

El Salvador teki suuren virheen siirtyessään käyttämään lähinnä bitcoinia. Tuloksena oli, ettei monilla ihmisillä ollut varaa edes ruokaan, ihmisten ja yritysten konkursseja, korruptiota ja valtion luottokelvottomuus. Maan presidentti haaveili jopa toteutumattomasta hankkeesta Bitcoin Citystä, joka olisi saanut tulivuoren geotermisesta energiasta sähköä bitcoinin louhintaan. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut El Salvadoria luopumaan bitcoinin käytöstä virallisena valuuttana. Myös Afrikassa bitcoin on aiheuttanut pahoja ongelmia, varsinkin korruptioon liittyen. Bitcoin on teknohypetystä, johon asetetaan turhia toiveita. Bitcoin herättää naivisti ajattelevilla ja vähän koulutetuilla suuria Bitcoin Cityn kaltaisia ”visioita”, jotka päättyvät pettymykseen.

Bitcoinin arvo on noussut huimasti, mutta arvonnousu on viime vuosina hidastunut ja jämähtänyt noin 30 000 euroon. Parhaimmillaan bitcoinin arvo oli 50 000 €. Tämä kertoo suuresta epävakaudesta. Bitcoin-järjestelmä jo rakentuu niin, ettei sen arvo voi nousta loputtomiin, vaan sen arvo nousee ensin kiihtyvästi, mutta sitten hidastuu. Tämä on matemaattinen fakta. Bitcoin perustuu säästämiseen ja moni luulee sitä elektroniseksi kullaksi. Tämän vuoksi bitcoinin arvo onkin noussut, kysyntä on ollut suurta, kun tavoitellaan suurta arvonnousua, kuitenkin jossain vaiheessa kysyntä ei enää kasva, eikä bitcoinin arvo. Kyseessä on samanlainen kupla kuin pörssiromahduksiin johtaneet osakekuplat. Bitcoinista on puhuttu jopa suurena pyramidihuijauksena. Luulen, että bitcoinin arvo on lähivuosina romahtamassa. Epävakaudesta on jo lukuisia merkkejä. Normaalisti finanssijärjestelmä vakauttaa rahamarkkinoita ja valuuttaa. Bitcoinilta tämä puuttuu.

Bitcoinin louhinta aiheuttaa täysin turhaa sähkönkulutusta ja vaatii paljon fossiilisia polttoaineita ja ydinvoimaa. Louhijat etsivät, joka on halvinta sähköä, ei sähköä joka on puhtainta. Louhinnan vaatimat valtavat laskutoimitukset vaativat suunnatonta prosessoritehoa ja erityisesti tietokoneiden jäähdytys vie sähköä. Käytetyt palvelimet ovat käytössä pari vuotta ja sen jälkeen niistä tulee valtavasti romua, joka päätyy usein Afrikkaan tai Kiinaan. Bitcoinin louhinta aiheuttaa vähintäänkin 1 % maailman ilmastopäästöistä. Tämä vastaa keskisuurta länsimaista valtiota. Jokainen yhden bitcoinin siirto aiheuttaa yli tonnin hiilipäästöt. Bitcoinia voidaankin sanoa hyvin likaiseksi valuutaksi, hiilenmustaksi, eikä bittikullaksi. Jos bitcoin yleistyisi yleiseen käyttöön sen osuus ilmastopäästöistä olisi valtava. Yhden bitcoinin siirto kuluttaa sähköä 1000 kWh, ison omakotitalon kulutus on 5000 kWh ja yhden suomalaisen keskimäärin yli 1000 kWh. Bitcoin siirtoja tehdään valtavasti, koko bitcoin-järjestelmä kun perustuu siirtoihin. Sähköä kuluu siis valtaisasti turhan takia.

Kestävä valuuttajärjestelmä rakentuu säätelyn, ohjauksen ja valvonnan varaan. Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat ekologisesti, sosiaalisesti ja ekonomisesti kestämättömiä ja niihin liittyy korruptiota ja rikollisuutta. Ehkäpä bitcoinin romahdus tuo taas lisää järkeä markkinoille.

Daniel Elkama

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.