Poliittinen ääriajattelu nousee osattomuudesta

Natsien vainoja Amerikkaan paennut juutalainen filosofi Hannah Arendt kirjoittaa teoksessaan Totalitarismin synty vuodelta 1951, että totalitarismi syntyy kun ihmiset ovat erillään toisistaan. Kun ihmiset ovat erillään, heillä ei Arendtin mukaan ole valtaa asioihin, toisin kuin silloin, kun tehdään yhteistyötä. Tällöin kansankiihottajilla ja autoritaarisilla johtajilla on tilaisuus saada ihmisten myötämielisyys ja valta itselleen. Vahvat johtajat vetoavat osattomiin kansalaisiin. Erillään myös epäluulo toisiin aina kasvaa. Yhteistyö lisää luottamusta.

Osattomuus, se ettei ihmisellä ole mahdollisuutta vaikuttaa asioihin, luo kasvualustaa erilaisille ääri-ideologioille, oli kyse ääri-islamismista, anarkismista, äärioikeistolaisuudesta tai radikaalista vasemmistolaisuudesta. Tämä selittää maailmalla kehityskulkua, jossa varsinkin äärioikeistolaisuus ja terrorismiin yllyttävä radikaali islam ovat saaneet jalansijaa. Samalla tavoin kommunismi on vedonnut aikanaan osattomiin ja köyhiin työläisiin. Keskityn tässä kuitenkin enemmän äärioikeistolaisuuteen, koska kommunismi on melko kuollut aate muutamia poikkeuksia, kuten Kiinaa ja Pohjois-Koreaa lukuunottamatta. Kommunistisissa maissa ihmiset elävät jatkuvasti orwellilaisessa dystopiassa.

Historia osin toistaa 1930-luvun Suurta lamaa seurannutta kehityskulkua, jossa kansallissosialistit ja fasistit ottivat vallan. Suomessakin oikeistopopulismi on viime aikoina jatkanut suosionsa nostoa. Perussuomalainen puolue on hyvin äärioikeistolainen. Huolestuttavasti on syntynyt myös väkivaltaisia Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kaltaisia uusnatsiliikkeitä. Suojelupoliisi juuri totesi raportissaan, että suurimman terroriuhan Suomessa aiheuttavat ääri-islamismi ja äärioikeistolaisuus. Usein terrorijärjestöön tai uusnatsiliikkeeseen liittyneet tulevat alemmasta sosioekonomisesta asemasta ja ovat syrjäytyneitä.

Maailman ihmisoikeus-, konsensus-, ja demokratiakehitys tai niiden puute on huolestuttava. Vuoden 2008 talouskriisin jälkeinen globaali lama nosti esimerkiksi Amerikassa suosioon uuslibertaristisen Teekutsuliikkeen ja pettymys Obaman talouspolitiikkaan nosti Trumpin valtaan. Useissa Euroopan maissa, kuten Unkarissa ja Puolassa, ja esimerkiksi Brasiliassa on siirrytty autoritaariseen hallintoon. Myös Venäjällä äärinationalismi nostaa päätään. Rasismi ja viha maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan kasvaa, epäluottamus hallintoon ja sosialismin tai globalismin pelko voimistuvat. Ilmastonmuutos ja ympäristön suojelun tärkeys kyseenalaistetaan. Viha kasvaa ja ihmiset ja kansakunnat eristäytyvät toisistaan, mikä pahimmillaan aiheuttaa väkivaltaa ja sotaa. Yodan sanoin: anger, fear, aggression.

Kurjassa taloustilanteessa ja vaikutusmahdollisuuksien käydessä vähiin, työttömyyden lisääntyessä ja ihmisten syrjäytyessä helpot ja nopeat ratkaisut houkuttelevat ihmisiä. Autoritaariset hallinnot pettävät kannattajansa ylisuurilla, epärealistisilla ja tunteisiin vetoavilla lupauksillaan esimerkiksi maahanmuuttoon liittyen. Ihminen on sosiaalinen laji ja haluamme kuulua johonkin ryhmään. Ääriajattelua edustavat ryhmittymät tarjoavat identiteettiä ja laumaa johon kuulua epävarmoina aikoina. Usein nuorissa tämä korostuu.

Elämme globaalissa maailmassa, jossa ongelmat ratkaistaan yhdessä, yhteistyöllä. Monet maailman ongelmat eivät katso rajoja, kuten menneillään oleva pandemia tai ilmastonmuutos. Asioihin ei usein ole yksinkertaisia tai helppoja ratkaisuja. Kun ääriajattelu nousee osattomuudesta, on tärkeä luoda yhteiskunta, jossa on vaikutusmahdollisuuksia ja kaikkia kuunellaan, eikä ketään jätetä oman onnensa nojaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: