Ydinvoima ei ole ratkaisu ilmastokriisiin

Ydinvoimaa alettiin käyttää ensin aseissa, Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeissa 1945, ja sen jälkeen 50-luvulta lähtien energiantuotannossa atomivoimaloissa. Ydinvoimaa markkinoidaan usein huippumodernina hi-techina, joka ratkaisee ilmastonmuutoksen. Näin ei kuitenkaan ole. Kerron miksi…

Ydinvoima ei ole hi-techia, vaan vaarallinen kylmän sodan aikakauden energiantuotantomuoto. Esimerkiksi Suomessa Loviisan voimalat ovat neuvostovalmisteisia. Neuvostoliitossa Tšernobylin onnettomuus osoitti, että ydinvoimaan liittyy suuria riskejä. Yksikin tutkimus arvioi, että onnettomuuden seurauksena on kuollut jopa lähes miljoona ihmistä erilaisiin radioaktiivisen laskeuman aiheuttamiin syöpiin. Tarkka arviointi on vaikeaa, mutta joka tapauksessa puhutaan huomattavasta määrästä kuolleita. Fukushiman onnettomuus Japanissa muistutti jälleen ydinvoiman riskeistä.

Ydinjätteisiin liittyy säteilyriski ja sen kuljettaminen junilla ja laivoilla on riskialtista. Ydinjätteet säilyvät vaarallisen radioaktiivisena jopa kymmeniä tuhansia vuosia. Loppusijoitus ei ole edennyt muualla kuin Suomessa. Yksin Suomen voimalat tuottavat ydinjätettä muutaman rekka-autollisen verran vuodessa.

Ydinvoima ei ole päästötöntä, vaan se tuhoaa ympäristöä uraanikaivoksista alkaen. Uraanikaivokset pilaavat ilmaa ja vesiä päästämällä luontoon radioaktiivista, myrkyllistä uraania ja radonia sekä lyijyä, arseenia ja kadmiumia. Talvivaaran, nykyinen Terrafame, kaivoksen ongelmat, saastuneine järvineen, tuhoutuneine ekosysteemeineen ja kuolleine kaloineen, ovat osoittaneet miten haitallista uraanikaivostoiminta on. Useissa maissa uraanikaivokset on sijoitettu alkuperäiskansojen maille, mistä ne ovat joutuneet kärsimään.

Uraanikaivosten historia on kolonialismin historiaa; Hiroshiman pommin uraani louhittiin Belgian Kongosta ja tämän jälkeen uraania louhittiin lähinnä Afrikan siirtomaissa työoloista, paikallisista asukkaista ja luonnosta välittämättä. Kaivokset jättivät jälkeensä radioaktiivista ja raskasmetalleista saastunutta maata, joka pilasi ilmaa ja vesiä ja sairastutti kylien asukkaita esimerkiksi keuhkosyöpään.

Ydinvoima on hyvin hidasta ja kallista rakentaa. Esimerkiksi Olkiluoto 3 ei tule koskaan tuottamaan enemmän rahaa kuin sen rakentaminen on vienyt. Lisäksi jokainen investointi ydinvoimaan on aina pois puhtaiden uusiutuvien energiantuotantomuotojen kehittämisestä ja rakentamisesta. Sijoitetaan siis uusiutuvaan energiaan, jolla on valtava potentiaali maassamme ja maailmalla. YK:n Agenda 2030 näkeekin puhtaat uusiutuvat energiantuotantomuodot kestävänä energiantuotannon tulevaisuutena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: