Perustulo poistaa köyhyyden

Thomas Paine oli yksi Yhdysvaltojen perustajaisistä. Hän esitti vuonna 1795 kirjassaan Agrarian Justice ensimmäisen mallin kaikille kansalaisille ehdoitta maksettavasta perustulosta. Yhdestä perustulomallista on käytetty nimitystä sosiaalinen osinko. Tämä perustuu siihen, että jokaisen kansalaisen voidaan katsoa omistavan oikeuden yhteiseen kansallisomaisuuteen, ikään kuin kansallisen osakkeen. Perustulon oikeutus lähtee siis siitä, että kaikki kansalaiset yhdessä omistavat maansa tasavallassa. YK:n Agenda 2030 on ottanut tavoitteekseen köyhyyden poistamisen maailmasta.

Perustulo olisi siis kuukausittainen summa, joka maksettaisiin kaikille vastikkeettomasti ja se korvaisi kaikki muut sosiaaliedut lukuunottamatta asumistukea, lapsilisiä ja eläkkeitä. Vihreä puolue on jo pitkään kannattanut perustuloa. Se poistaisi köyhyyttä, purkaisi kannustinloukkuja, tekisi mikroyrittämisestä ja osa-aikatyön vastaanottamisesta kannattavaa, vähentäisi rikollisuutta ja yksinkertaistaisi sosiaaliturvaa. Tällä hetkellä tukien hakeminen voi olla hyvin monimutkaista ja vaikeaa.

Perustulo ei olisi nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää juuri kalliimpaa. Sen suuruus rahallisesti vastaisi vähän yli nykyistä toimeentulotuen minimiä, joka on tällä hetkellä hieman yli 500 €. Tämä on jo enemmän kuin esimerkiksi opintotuki ja työttömyystuki. Vähäosaisten arkea helpottaisi se, ettei toimeentulotukea tarvitsisi enää hakea ja isompi käteen jäävä summa helpottaisi arkea. Vuokratukea tulisi mielestäni maksaa lisäksi koko vuokran suuruudelta. Jokaisella on oikeus hyvään kotiin.

Mahatma Gandhin mukaan yhteiskunnan moraali mitataan sillä, miten se kohtelee heikoimpiaan. Raamattu opettaa meitä huolehtimaan köyhistä ja heikoista. Jokaisella ihmisellä on mittaamattoman suuri ihmisarvo. On hyvin ihmisen arvoa loukkaavaa, jos hän joutuu jonottamaan tunteja pakkasessa leipäjonossa. Erityisen surullista on lapsiperheiden köyhyys, kun vanhemmilla ei ole esimerkiksi varaa kustantaa lasten harrastuksia. Meillä on vastuu lähimmäisestä ja lähimmäinen on jokainen ihminen.

Lähimmäisestä huolehtimista ei voida asettaa yksin hyväntekeväisyysjärjestöjen varaan. On todella hienoa, miten eri järjestöt auttavat köyhiä ja vähäosaisia Suomessa eniten maailmassa muutamien muiden maiden ohella. Tämä apu ei kuitenkaan yksin riitä. Suomalaisista noin miljoonan on laskettu olevan köyhiä. Sosiologien mukaan köyhyys usein periytyy ja maassamme on suuri segregaatio-ongelma: sosiaaliset ongelmat kasautuvat samoille alueille kaupunkien lähiöihin. Tähän pitäisi puuttua viisaalla kaupunkisuunnittelulla: lähiöiden slummiutumiskehitys tulee pysäyttää. Esimerkiksi uuden rakentaminen ja palveluiden turvaaminen on tässä avainasemassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: