Puistokaupunki

Ympäristötieteilijänä olen päässyt käyttämään paikkatietojärjestelmiä, joilla käsitellään ilmanlaatuun liittyvää dataa. On selvästi havaittavissa, että puistoissa ja viheralueilla ilmanlaatu on kaupunkien keskustoissakin paljon parempi. Puut sitovat ilmakehän haitallisia hiukkasia ja partikkeleita. Puhtaan ilman tulisi olla ihmisoikeus, siltikin huonolla ilmanlaadulla on Suomessakin yhteys satoihin kuolemiin vuosittain. Lisäksi kasvillisuus säätelee tulvia ja se hyödyttää hulevesien hallinnassa. Esimerkiksi Vantaan Kartanonkoski on tästä malliesimerkki. Kaupunkivihreä ja erityisesti puut myös sitovat ja varastoivat ilman hiilidioksidia ja näin torjuvat ilmastonmuutosta. Kaupunkien puistot ja viheralueet ovat erityisen tärkeitä ihmisten virkistäytymiselle ja fyysisele ja psyykkiselle hyvinvoinnille. Ihmiset myös säilyttävät niiden kautta hyvän luontosuhteen. Suojellaan siis puistojamme ja kaavoitetaan uusia viheralueita ja puistomaisia asuinalueita. Kaupunkisuunnittelulautakunnassa näin hienot suunitelmat Vantaan Kivistön puistokaupungista. Puistokaupunki ei tarkoita, etteikö olisi autoja. Autoilun tulee olla mahdollista jatkossakin, suosien biopolttoaineella ja sähköllä kulkevia autoja. Auto on monille, varsinkin lapsiperheille, hyvin tärkeä. Sähköautojen latausinfrastruktuuria tulisi lisätä, koska liikenteen lähes täysi sähköistyminen on edessä 2030-luvulla. Monet ovat kuulleet akkuteollisuuden ongelmista ja epäeettisistä kaivoksista Afrikassa. Uudet ekologisesti ja sosiaalisesti kestävät akkuteknologiat, kuten suola-akut ovat kuitenkin lyömässä itsensä läpi. Puistokaupungissa kodit ovat pientaloja ja pienkerrostaloissa. Ihmistä ei ole luotu asumaan suurissa harmaissa betonikerrostaloissa ankeassa lähiöissä, eikä tornitaloissa. Puistomaiset, värikkäät pientalo- ja pienkerrostaloalueet ovat viihtyisiä ja hyvä koti ihmisille. Sähköä saadaan esimerkiksi aurinkopaneeleilla ja maalämpöä hyödynnetään. Puistokaupungissa lähipalvelut, kuten lähikaupat ja päiväkodit ovat helposti saavutettavissa. Urheilupalvelut ovat myös lähellä. Liikuntaharrastus on tärkeää psyykkiselle ja fyysiselle terveydelle ja se tuo elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia kaikenikäisille. Puistokaupunki on yhteisöllinen, eikä siellä tarvitse pelätä naapureita. Ihmiset ovat ystävällisiä ja huomaavaisia toisiaan kohtaan. Puistokaupungin ihanne torjuu myös segregaatiota ja eriarvoistumista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: