Demokratia ja oikeusvaltio ovat maailmassa harvinaisuuksia, mutta ainoa oikea tie kohti parempaa maailmaa

Kongon demokraattinen tasavalta, näin kuvaa hallintomuotoaan yksi maailman raakalaismaisimmista diktatuureista, joka on syyllinen yhteen maailmanhistorian verisimmistä sisällissodista. Itse asiassa jokainen maailman valtio sanoo olevansa demokratia, silti vain 1/4 maailman maista täyttää demokratian ja oikeusvaltion ominaispiirteet ja 3/4 on enemmän tai vähemmän korruptoituneita diktatuureja, joissa ihmisarvoa ja -oikeuksia poljetaan. Entisaikaan tämän maailman kuninkaat hallitsivat yksinvaltaisesti ja kansalaiset olivat heidän oikkujensa ja ahneutensa armoilla, ei voinut valita saiko kansa hyvän vai huonon hallitsijan. Myöhemmin uskonnot ja ”suuret” aatteet ovat luoneet diktatuureja. Kiina ja Pohjois-Korea ovat väkivaltaiseen sortoon ja utopian tavoitteluun perustuvia kommunistisia maita. Kommunismi ja urilitarismi ovat olleet historian tuhoisimpia oppeja. Utilitarismissa ”yhteisen hyvän” nimissä ollaan valmiita polkemaan ja rikkomaan toisten oikeuksia, esim. sijoittamalla saastuttava ydinvoimala tai jätteenpolttolaitos ihmisten elinympäristöön. Kristillisen etiikan mukaan tämä on väärin, Jeesus opetti meitä olemaan heikon puolella. Kristillinen etiikka lähtee siitä, että jokaisella ihmisyksilöllä on mittaamattoman suuri arvo ja että myös luomakunnalla on suuri arvo. Eläimet ovat tietoisia ja tuntevia olentoja, eikä ole oikein, että kettu viettää koko elämänsä stressaantuneena neliömetrin häkissä ympyrää juosten. Jumala asetti ihmisen Edeniin viljelemään ja varjelemaan, ei tuhoamaan ja hävittämään. Meidän tulee huolehtia Maasta ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi. Kommunismin, fasismin ja katolisen kirkon sekä islamin nimissä on tapettu satoja miljoonia ihmisiä. Lenin nimitti jopa omiaan vallankumouksellisia bolsevikkeja ”hyödyllisiksi idiootiksi”. Vatikaani pitää yhä tiukasti kiinni patriarkaalisesta vanhoillisesta teokratiastaan. Saudi-Arabiassa ja Iranissa valtaa pitävät patavanhoilliset polkevat naisten oikeuksia ja vainoavat kristittyjä. Islamia tulkitaan usein niin, että homoseksuaalisuudesta tai aviorikoksesta seuraa ankara rangaistus. Surullista on, että usein nämä diktaattorit kuvittelevat olevansa oikeassa ja palvelevansa hyvää. Nämä ihmiset eivät ymmärrä ihmisyyden menevän aatteiden edelle. Ennemmin tai myöhemmin kuitenkin valtaistuimen kaatuvat, palatsit rapistuvat ja muurit murtuvat.

Demokratia on hienoa, silloin kun kansalaisilla on oikeat vaikuttamismahdollisuudet ja he ovat valistuneita ja tietoisia asioista. Muuten demokratia voi johtaa vaarallisesti enemmistön diktatuurin. Sokrateksen, joka oli viisas mies, Ateenan demokratia tuomitsi kuolemaan, kun tämä ei kunnioittanut heidän jumaliaan. Joskus voi olla niin, että Sokrates on oikeassa ja koko Ateena väärässä. Tämä pätee nykyaikanakin: usein sielultaan suuret ihmiset ja aktivistit, kuten Luther, Calvin, John Newton, Nelson Mandela tai Martin Luther King, ovat olleet oikeuden puolella sokeaa enemmistöä vastaan. Kansaa pitää siis kouluttaa ja valmistaa, jotta ihmiset olisivat viisaita ja kykeneviä tekemään hyviä päätöksiä ja valintoja. Oikeastaan kaikkein tärkeintä on, että opimme tekemään hyviä arjen valintoja. Platon esittää teoksessaan Valtio, että viisaiden filosofien tulisi hallita maailman maita. Tämä osittain toteutuu byrokratiassa, siinä että ammattilaiset ja koulutetut virkamiehet palvelevat yhteiskunnassa ja tekevät hyviä päätöksiä. Tämä tasoittaa sitä, missä demokratiassa tulee ongelmia. Kuitenkin on suuri vaara, että valitaan huonoja virkamiehiä, heidän tietonsa ovat puutteellisia tai että heitä motivoi raha ja vallanhalu. Demokratian ja byrokratian tulisi olla selkeässä tasapainossa, tasavahvoina, muuten tulee yhteiskunnassa ongelmia. Erillinen lainsäädäntö, toimeenpano ja tuomiovalta on ehdottoman tärkeää. Kansalaisten mahdollisimman laajat oikeudet ja vapaudet on turvattava. Kenenkään oikeudet eivät saa rikkoa toisten oikeuksia ja vapauksia. Kansalaisilla pitää olla mahdollisimman vapaa pääsy kaikkeen tietoon, ilman sitä ei ole valtaa, eikä vapautta, eikä demokratiaa. Demokratian on oltava läpinäkyvää ja lehdistön vapaus täydellistä. Näen suuria mahdollisuuksia esim. kansalaisten blogeissa, somessa ja Wikipedian kaltaisissa projekteissa (itsekin olen ollut aktiivinen Wikipediassa), joilla tietoa saadaan ulotettua kaikille kaikkialla maailmassa. Se, joka hallitsee tietoa, hallitsee laajalti maailmaa. Tiedon pimittäjät haluavat hallita ihmisiä ja käyttävät mielenhallintaa ajaakseen omia intressejään. Miksi katolinen kirkko, joka tiesi Maan olevan pallo salasi tämän tavalliselta kansalta ja esitteli Maan litteänä? Miksi paavi määräsi aurinkokeskeistä maailmankuvaa puoltaneen Galilein vankeuteen ja Vatikaani julisti armahduksen vasta 90-luvulla? Neuvostoliitossa mielenhallintaa käytettiin paitsi näkyvänä propagandaan, myös ihmisten mieleen syötettävillä piilotajunnan symboleilla televisiossa. Videokuvassa on noin 24 kuvaa, näiden joukkoon ujutettiin piilokuvia, jotka ihmisen alitajunta rekisteröi. Suosittelen lukemaan psykologian uranuurtajan Carl Jungin kirjan Ihminen ja symbolit.

Lopuksi: demokratia on ainoa toimiva hallintomuoto. Demokratia toteutuu parhaiten, kun kaikki kansalaiset ovat valistuneita ja oikeuksiltaan ja vapauksiltaan tasavertaisia. Hyvä demokratia on osallistava ja antaa valtaa paikallisille. Hyvässä demokratiassa pidetään huolta kaikista ja kunnioitetaan kaikkien oikeuksia rikkomattomina arvokkaina ja tärkeinä.

Daniel Elkama 8.9.2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: