Likainen ydinvoimabisnes

Ensimmäinen atomipommi räjäytettiin New Mexicossa 16.7.1945, tämä oli maailman ensimmäinen ydinkoe. USA oli päättänyt voittaa II-maailmansodan ja kukistaa Japanin. Ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat sodassa käytetyt atomipommit tuhosivat samana vuonna Hiroshiman ja Nagasakin kaupungit. Yhä edelleen kaupallinen ydinvoima liittyy ydinaseisiin: voimaloiden ydinjätteen plutoniumia käytetään pommeihin ja samat kaivokset myyvät uraania ydinasevaltioille, usein myös terroristeille ja diktatuureille. Esimerkiksi maailman ydinvoiman kärkimaan Ranskan sotilaallinen läsnäolo Pohjois-Afrikassa liittyy alueen uraaniin. Ranskan agentit olivat myös vastuussa Uudessa-Seelannissa 1985 tapahtuneesta ydinkokeita vastustaneen Greenpeacen Rainbow Warrior -laivan upotuksesta. Ydinkokeita tehtiin esimerkiksi Tyynellä valtamerellä täysin paikallisista ihmisistä piittaamatta.

Sotateollisuus synnytti ydinvoiman ja siihen se yhä edelleen linkittyy.
Ensimmäisen atomipommin uraani louhittiin Belgian Kongosta, jossa on sovittu uraanista siitä lähtien. Uraani on verimineraali ja osa modernia kolonialismia. Lapset louhivat sitä vaarallisissa oloissa Globaalissa etelässä. Reilun Kaupan uraania ei olekaan. Uraanikaivoksia on perustettu intiaanien pyhille maille Kanadassa, aboriginaalit maille Australiassa ja köyhien ihmisten kylien läheisyyteen Afrikassa ja Aasiassa. Kehitysmaissa ei kaivosjätteitä usein käsitellä ja niiden takia ihmisiä oikeasti kuolee.

Uraanikaivosten erityisongelmana on radioaktiivisuus; lähialueiden ihmiset sairastuvat pilaantuneesta viljelymaasta ja saastuneesta juomavedestä ja hengitysilmasta. Uraanikaivosten lähellä syntyy epämuodostuneita lapsia. Radioaktiivista jätekiveä, pölyä ja lietettä syntyy käsittämättömiä määriä ja ne pitää kaikki loppusijoittaa; tosin näin ei usein tehdä. Venäjän Krasnojarskissa jätteet dumpattiin suoraan järviin. Uraanikaivoksilletyypillisiä ongelmia ei ole kaikissa kaivoksissa: esimerkiksi piin ja grafiitin kaivuu aurinkopaneeleita varten on paljon vähäisempää ympäristövaikutuksiltaan.

Talvivaara on tällä hetkellä Euroopan ainoa uraanikaivos ja käytännössä pinta-alaltaan Helsinkiä suurempi Death Valleyn kaltainen suola-aavikko. Se on tuhonnut lähijärvien akvaattiset ekosysteemit totaalisesti. Uraanikaivokset ovat lähes aina laajoja tuhoja synnyttäviä avolouhouksia. Niiden tieltä raivataan usein hiilinieluja, eikä ydinvoimassa ole kyseessä ole hiilineutraali energiantuotantomuoto, valtavat kaivuukoneet kuluttavat suunnattomia määriä dieseliä, samoin sitä menee malmien kuljetukseen.

Ydinvoima on siis erittäin epäeettistä, erittäin kallista, se vie investointeja uusiutuviin energiantuotantomuotoihin, ja siihen liittyy aina vakavan ydinonnettomuuden riski. Vakavia ydinonnettomuuksia on tapahtunut jo 17. Tsernobyl on aiheuttanut Venäjän tiedeakatemian ja New York Academy of Sciencen tutkimusten mukaan satoja tuhansia kuolonuhreja. Ilmastonmuutos ei voi olla syy, jonka takia siirrytään vaaralliseen ydinvoimaan: kaikki sähkö voidaan tuottaa uusiutuvilla, kuten Suomessa jo puolet sähköstä tulee uusiutuvista. Säteilyn vaarat eivät ole kadonneet minnekään, vaikka niistä ei samalla tavalla puhuttaisi.

Daniel Elkama, ympäristötieteilijä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: