Ukrainan henki ei toteuttanut Putinin toiveita

Slava Ukraini! Saamme Suomessa olla kiitollisia, miten urheasti ukrainalaiset ovat taistelleet Putinin pahan imperiumia vastaan (edellinen blogikirjoitukseni). Ukrainassa on selvästi se sama, mitä me kutsumme ”talvisodan hengeksi”. Koko kansa puolustautuu urheasti täysin yhteen hiileen puhaltaen ja erimielisyydet unohtaen pahaa vihollista vastaan. Ukrainan sotaa voikin monessa mielessä verrata talvisotaan: pienempi köyhä maa taistelee valtavaa laajentumishaluista suurvaltaa vastaan. Sota alkoi talvella ja Ukraina on pysäyttänyt ylivoimaiselta vaikuttavan vihollisen panssareiden  etenemisen aluemenetysten jälkeen. Jopa Molotovin cocktailit on käytössä. Yksi ukrainalainen vastaa tässä sodassa kymmentä venäläistä, kuten Suomessa talvisodassa suomalainen sotilas neuvostoliittolaisia.

Venäjän menetykset sotajoukoissa, panssariajoneuvoissa, helikoptereissa ja tankeissa ovaat mittavat. Ukraina on näyttänyt, että se puolustautuu kynsin hampain ja että Venäjä ei tule tätä sotaa voittamaan. Me saamme olla kiitollisia, samoin koko itäinen Eurooppa. Kuten edellisessä blogissani puhuin, mihin Putinin Venäjä tähtää ja mitkä ovat sen suunnitelmat ja motiivit, Putin haluaisi luoda uuden Suur-Venäjän imperiumin, jonka yksinvaltias ”tsaari” hän olisi, mutta nyt hänet on pysäytetty. Ukraina on luonut puskurin muun Euroopan ja Venäjän välille, mistä Putin ei pääse läpi. Meidän on kaikin tavoin lännessä tuettava Ukrainaa. Kaikki öljy- ja maakaasu- sekä uraanikauppa Venäjän kanssa tulisi lopettaa välittömästi. Ukraina tarvitsee kalustoa, panssarintorjunta- ja ilmatorjunta-aseita ja lentokoneita. Putin on hautonut katalaa ja alhaista suunnitelmaansa jo 20 vuotta. Putin on tyypillinen psykopaatti ja despootti, jolle raha, suuruus, voima ja valta ovat kaikki kaikessa. Putin on kuitenkin näyttänyt nyt koko maailmalle, miten heikko ja surkea vanha äijä hän on. Keisarin uudet vaatteet on nyt paljastettu. Putinin machouhittelun alta on paljastunut heikko ja epävarma tyranni, joka kuvittelee itsestään liikoja ja joka esittää isompaa ja kovempaa mitä on. Hänen vessanpönttöjä varastavat sotilaansa ovat joutuneet häpeään ja heidän paraatipukunsa käyttämättä. Moni ei ole palannut kotiin, arviolta 26 000.

Ukraina yllätti meidät kaikki. Ukraina on kokoaan suurempi ja vahvempi. Taistelumoraali ja -henki ovat korkealla. Usein on aliarvioitu taistelumoraalin merkitystä, nyt näemme miten tärkeää ja merkittävää se on. Kotiaan ja perhettään puolustavat ukrainalaiset ovat näyttäneet koko maailmalle, että ylimielinen, alhainen ja katala Putinin Venäjä ei voi heitä murtaa. Pahan puolella olevat diktaattorit ovat aina olleet suhteellisesti heikompia ja lopulta alakynnessä, mietitään vaikka persialaissotia, Neuvostoliittoa talvisodassa ja Afganistanissa, Saddamia, Napoleonia ja Hitleriä. Chaplinin elokuvassa Diktaattori päähenkilö pitää lopussa vaikuttavan puheen, jossa hän sanoo:”Ihmisten viha katoaa, diktaattorit kuolevat. Valta, jonka he ottivat kansalta, palaa kansalle. Ja niin kauan kuin ihmisiä kuolee, vapaus ei katoa. — Demokratian nimissä, käyttäkäämme tuota valtaa. Liittykäämme kaikki yhteen! Taistelkaamme uuden maailman puolesta – kunnollisen maailman, joka antaa ihmisille mahdollisuuden työhön, nuorille tulevaisuuden ja vanhoille turvan. Samoilla lupauksilla tyrannitkin ovat nousseet valtaan. Mutta he valehtelevat. Eivät he täytä lupauksiaan, eivät koskaan aiokaan täyttää. Diktaattorit vapauttavat itsensä, mutta orjuuttavat kansan.” Putin on surkea despootti, mutta hänen ja muiden raakalaismaisten  hirmuhallitsijoiden valta tulee vielä tiensä päähän. Heidän palatsejaan suojelevat jerikonmuurit murtuvat ja heidän valtahierarkiansa romahtavat kuin korttitalot.

Lopulta ”isä aurinkoisien” pahuuden päivistä muistuttavat patsaat kaadetaan ja sulatetaan ja niistä tehdään kastelukannuja ja auroja. Nämä sotahullut tulevat naurunalaisiksi ja joutuvat häpeään. Enää he eivät komentele zombeista koostuvia armeijoitaan, enää heidän kunniakseen ei järjestetä riikinkukkoparaateja. Ihmiskunnan historiassa sota on ollut heikkojen tyrannien keino yrittää orjuuttaa muita, heidän sotiensa maksajiksi ovat joutuneet sotilaat ja viattomat ihmiset, tavalliset kansalaiset, mutta onneksi jotkut kastelevat kukkia, kun toiset kantavat kivääriä. Nykyään tavalliset ihmiset ovat valveutuneita.  Olemme matkalla kohti uutta aikaa, jossa tyrannien kunnia, kansakuntien ylimielisyys, valtiolliset raja-aidat, imperiumit, viha, suvaitsemattomuus ovat tulossa tiensä päähän. Viisas saksalainen filosofi Immanuel Kant kirjoitti jo vuonna 1795 klassikkoteoksessaan Ikuiseen rauhaan, kuinka ihmisten ja kansojen yhteistyö ja integraatio, kansainväliset sopimukset ja valtioiden yhteistyöelimet tulevat päättämään sodat ja luomaan pysyvän rauhan tilan. Tästä hyviä esimerkkejä reaalimaailmassa ovat YK ja EU. Euroopan unioni lopetti ikiaikaisen vihanpidon Euroopan maiden välillä. YK on turvannut rauhaa ja estänyt sotia ja luonut hyvinvointia ja yhteisiä sopimuksia.

Eurooppa ja koko länsi ovat myös osoittaneet yhtenäisyytensä ja päättäväisyytensä Putinin aggression edessä. Olemme asettaneet hänelle rajat joiden yli ei kävellä ja ukrainalaiset ovat laittaneet hänet aisoihin. Mordorin armeijat on pysäytetty. Olin taannoin kuuntelemassa Teemu Keskisarjan luentoa talvisodasta. Hän esitti, että talvisodassa oli kyse hyvän ja pahan taistelusta, hullun Stalinin suuruudentavoittelusta ja että ratkaisevaa oli suomalaisten korkea taistelumoraali ja -henki. Uskonnolla oli tässä myös suuri merkitys. Tämä kaikki pätee myös Ukrainaan.

Aiemmassa blogikirjoituksessani esitin skenaarion siitä, miten olisi pahimmillaan voinut käydä. Siitä, mitä Putin tavoitteli ja suunnitteli ja miksi. Se oli skenaario, joka olisi voinut toteutua ja siksi meidän pitää olla äärimmäisen kiitollisia Ukrainalle. Ukrainan urhea kansa puolustaa myös Suomea ja koko Eurooppaa Putinin imperialismilta ja aggressiolta ja ”pyhältä sodalta”. Edes Moskovan patriarkka Kirilin pyhällä vedellä valelemat ja siunaamat ydinkärjet eivät luo Putinille turvaa. Venäjän kansa on häneen kyllästynyt ja hänen kohtalonsa on todennäköisesti sama kuin kaikilla muilla suuruudenhulluilla diktaattoreilla. Venäjällä sabotoidaan ja sytytetään tuleen jo omia asetehtaita. Vallankumouksen liekki kytee jo. Putin ja Lavrov eivät tule saaaan haluamaansa ”monipoolista” maailmaa. Monipoolinen maailma on vain jokaisen diktaattorin etu. Se mahdollistaa heidän pysymisensä vallankahvassa, hämärät bisneksensä, häikäilemättömän politiikkansa ja sorron. Ihmiskunnan etu on kansainvälinen yhteistyö ja maailman integraatio.

Lopuksi tähän ukrainalainen rraditionaalinen virsi Kristallivirta: ”Kristallikirkkaan virran rantaa valkeat joukot riemuin käy. Palmuja voiton lauluin kantavat he, Kyyneltä yhtään siel ei näy. Sinne mä kaipaan luokse autuaiden luo Jeesuksen ja enkelten.”

Slava Ukraini

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: