Äärimmäinen sää on jo arkea – meidän on kasvatettava yhteiskunnan resilienssiä ja kapasiteettia

Ilmaston lämpeneminen perustuu siihen, että hiilidioksidi ym. kasvihuonekaasut molekyylitasolla absorboivat eli imevät auringon lämpöä. Molekyylin avaruudellisesta muodosta johtuen auringon säteilyenergia muodostaa atomien välille potentiaalienergiaa niiden loitontuessa toisistansa. Tämä vapautuu liike-energiana ja atomien ja molekyylien liike on lämpöä. Jos laitamme kahteen koepulloon kaasua, toiseen hiilidioksidia ja toiseen ilmaa ja lämmitämme niitä samalla teholla, se pullo missä on hiilidioksidia lämpenee nopeammin ja pysyy kauemmin lämpimänä. Kaasut eivät siis lämpene samaa tahtia.

Kasvihuoneilmiö on itse asiassa tärkeä maapallon elämän kannalta. Muuten Maan keskilämpötila olisi nollan paikkeilla, eikä elämä juuri selviäisi. Maan keskilämpötila on nykyään noin 15 astetta. Tropiikin ulkopuolella ei olisi riittävästi lämpöä ilman tuulia ja merivirtoja, pohjoiset ja eteläiset alueet absorboivat lämpöä vähemmän kuin mitä ne vapauttavat avaruuteen. Merivirrat ja tuulet kuljettavat lämpöä tropiikin ulkopuolelle ja mahdollistavat elämän siellä. Maapallon lämpöjärjestelmä on hyvin herkkä ja pieni lisäys keskilämpötilassa voi muuttaa sään normaalijakaumaa huomattavasti. Lisäksi se voi olennaisesti vaikuttaa merivirtoihin, matalapaineisiin ja tuuliin. Kun sään normaalijakauma liikkuu akselilla eteenpäin on ylimääräisestä lämmöstä johtuvia äärimmäisiä sääilmiöitä odotettavissa lisää. Katso diagrammi alla. Integroimalla näemme, miten äärimmäisen sään alue kasvaa huomattavasti, kun normaalijakauma siirtyy akselilla eteenpäin. 

Yksinkertaisesti se, että ilmasto ja sääsysteemi saa lisää energiaa, johtaa voimakkaampiin matalapaineisiin, sateisiin, myrskyihin, tulviin, tuuliin ja helteisiin. Tämä osaltaan voi aiheuttaa myös toisaalla voimakkaampia korkeapaineita, kylmyyttä ja raekuuroja. Esimerkiksi, kun jokin alue saa lisää auringon säteilyä ja lämpöä, syntyy voimakkaampi matalapaine, koska lämmin ilma kohoaa ylöspäin synnyttäen matalapaineen, ja tämän takia tuulet ja sateet ovat voimakkaampia, kun ilmanpaine-erot pyrkivät tasoittumaan. Ilmastonmuutos kiihdyttää ja katalysoi sään ääri-ilmiöitä tuomalla systeemiin lisää energiaa, mutta myös pienet muutokset ilmastosysteemissä ja sen muuttujien arvoissa voivat erilaisten palautetoimintojen ja monimutkaisten vuorovaikutussuhteiden takia saada aikaan yllättäviä muutoksia.  Äärimmäiset sääilmiöt ovat ilmastonmuutoksen takia nyt arkea ja meidän on kehitettävä niihin sopeutumista, resilienssiä, yhteistyötä, teknologiaa, kapasiteettia sekä voimavaroja, muutoin hintana ovat miljoonat ihmishenget ja biljoonat eurot sekä valtavat tuhot yhteiskunnassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: