Energiavallankumouksen jälkeen – kurkistus 2040-luvun maailmaan ja energiajärjestelmään

Kuten olen useaan otteeseen todennut: energiantuotannon tulevaisuus on globaalisti polttoon perustumattomassa puhtaassa uusiutuvassa energiassa, erityisesti tuuli- ja aurinkovoimassa. Ne ovat edullisimmat, loogisimmat, kannattavimmat, helpoimmat ja puhtaimmat tavat tuottaa sähköä. Tuulivoimaa ja aurinkovoimaa on saatavilla kaikkialla maailmassa ja sitä voidaan varastoida energiana tuottamalla vetyä, jota poltetaan, kun ei tuule tai aurinko ei paista. Sähköntuotanto sopeutetaan eri puolilla maapalloa paikallisiin oloihin, ja siellä vallitseviin luonnonvoimiin. Norjassa erityisesti pienvesivoima on loogista, Afrikassa aurinkovoima, meillä ja Tanskassa tuulivoima. Japanissa on juuri kehitetty merivirtaan sijoitettava noin 20 metrin meriturbiini, joita tarvitaan vain 4 kappaletta tuottamaan sähköä enemmän kuin maailman suurin ydinvoimala. Uusiutuvan energian potentiaali on valtava: 17 miljoonan asukkaan Hollannissa tuotettiin viime kesänä 20 % sähköstä yksin aurinkovoimalla. Suomessa viime syksyn tuulisimpina päivinä tuulivoiman osuus hyppäsi 40 % tasolle. LUT ja 14 muuta yliopistoa julkaisivat 2022 tutkimuksen, jonka mukaan kaikki energia voidaan tuottaa uusiutuvilla 2040-luvulla.

Suomen Luonnonsuojeluliitto julkaisi mielenkiintoisen artikkelin siitä, millaista olisi Suomessa energiamurroksen jälkeen parinkymmenen vuoden päästä. Erityisiksi huomioiksi jäivät tuuli- ja aurinkovoimaan perustuva yhteiskunta, energian säilöminen vetyyn ja lämmöksi esimerkiksi maanalaisiin järviin ja veden täyttämiin luoliin, sähköön ja vetyyn perustuva liikenne, energiansäästön merkitys esimerkiksi älyteknologian avulla sekä yhteisöllisyys, mukaan lukien jakaminen ja esimerkiksi taloyhtiön yhteiskäytössä olevat sähköautot. Täysin sähköinen tieliikenne on tärkeä paitsi ilmaston myös ilmanpuhtauden kannalta. Globaalisti 7 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ilmansaasteisiin. Lentokoneet ja laivat kulkevat todennäköisesti tulevaisuudessa puhtaalla vedyllä.

Energiansäästön osuus tulevaisuuden päästövähennyksien tarpeesta arvioidaan olevan noin puolet. Tämä onnistuu kehittämällä parempaa teknologiaa, joka kuluttaa vähemmän. Ledivalot ym. ovat tästä hienoja esimerkkejä. Teollisuudessa tarvitaan uusia energiatehokkuutta lisääviä innovaatioita. Kulutuksen vähentäminen on erittäin tärkeässä asemassa. Älykkäällä sähköjärjestelmällä sähköä voidaan siirtää sinne missä sitä tarvitaan, esimerkiksi säätää huoneilman lämpötilaa ja valaistuksen määrää. Samoin älykäs lähes kokonaisuudessaan tietokoneohjattu liikennejärjestelmä robottibusseineen olisi nerokas. Vaikka tulevaisuudessa on paljon robotteja ja älyteknologiaa, eivät luomuruoka, pyöräily ja muut orgaaniset asiat tule katoamaan, vaan päinvastoin ne lisääntyvät. Tuskin kovin moni haluaisi asua teknosfäärissä. Luomua, lähiruokaa, korttelipuutarhoja, pyöräilyä paikasta toiseen, lähipuistoja, viherkattoja, hyönteishotelleja… Tulevaisuuden yhteiskunta on yhdistelmä huipputeknologiaa ja juurillemme palaamista.

YK ja EU eivät näe ydinvoimalla olevan mitään roolia tulevaisuuden energiapaletissa. Sen osuus ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä on minimaalinen. Vaikka ydinvoiman osuus globaalista energiantuotannosta tuplattaisiin 5 % tasolle, se olisi hyvin mitätön ja tällöin uraani loppuisi 10 vuodessa. Uraanikaivosten ympäristövaikutukset ovat mittavat, ne aiheuttavat ihmisten sairastumista, kuolemaa, vesipulaa, valtavasti ongelmajätettä ja tuhoavat kokonaisia ekosysteemeitä. Globaalissa etelässä ongelmat korostuvat ollen mittavia. Meidän taloutemme länsimaissa ei voi perustua moderniin kolonialismiin ja köyhien ihmisten elinympäristöjen tuhoamiseen. Agenda2030 -tavoitteissa ei nähdä mitään tarvetta ydinvoimalle, eivätkä YK ja EU halua sitä edistää. Ydinvoima on paitsi vaaralllista ja epäeettistä myös turhaa. Mitään pienydinvoimaloita ei tarvita lainkaan, vaikka jotkut niitä lobbaavat. Lämmöntuotantoon ei tarvita pienydinvoimaa. Lämpöä voidaan varastoida maanalaisiin veden täyttämiin luoliin sekä vetyyn, ja lämpöä voidaan tuottaa vetyä polttamalla, mistä tulee täysin harmittomasti päästönä ainoastaan vesihöyryä.

Koko taloutemme perustuu erityisesti energiaan, ja jos haluamme kestävää talouskasvua, on koko energiantuotannon perustuttava puhtaaseen uusiutuvaan energiaan. Muussa tapauksessa maailman rajat tulevat vastaan. Uusiutuvassa energiassa on yksi hienoimpia asioita, että sitä on saatavilla rajattomasti.

Suomen Luonnonsuojeluliiton artikkeli:

https://www.sll.fi/2022/11/21/elama-energiamurroksen-jalkeen/

LUT:n ja 14 yliopiston tutkimus:

https://ieeexplore.ieee.org/document/9837910

https://www.lut.fi/fi/uutiset/tutkijat-yksimielisia-kaikki-energia-voidaan-tuottaa-uusiutuvilla-jo-ennen-vuotta-2050

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: