Ilmastonmuutoksesta ja ratkaisuista

Ilmasto on muuttunut läpi historian pääsääntöisesti hyvin hitaasti. Nyt ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöt lämmittävät ilmastoa globaalisti ennennäkemätöntä tahtia. Arktisilla alueilla ilmasto on lämmennyt jo 2-4 astetta. Kasvihuoneilmiön ja sen yhteyden ilmastoon havaitsi ruotsalainen tiedemies S. A. Arrhenius jo 1896. Ilmastonmuutos on lisännyt suuresti luonnonhasardeja, kuten tulvia, trooppisia sykloneja ja kuivuutta. Kuivuus on aiheuttanut vakavaa nälänhätää esimerkiksi Somaliassa ja Sahelin alueella Afrikassa. Mosambikissa koettiin 2019 ilmastonmuutoksen katalysoima trooppinen hirmumyrsky. Siperiassa talot ja infrastruktuuri vajoavat maahan ikiroudan sulaessa. Kaliforniassa ja Australiassa metsät palavat. Näiden kaltaiset hasardit ovat tuhonneet lukuisten ihmisten kodit ja ajaneet jopa miljoonia ihmisiä ilmastopakolaisiksi. Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtaamista haasteista suurimpia.

Nykypäivänä huolestuttavaa on, miten populistiset puolueet Suomessakin kiistävät ilmastonmuutoksen todenmukaisuutta. 99% maailman ilmastotieteilijöistä pitää ilmastonmuutosta faktana. Ilmastokriisi voidaan ratkaista vain luottamalla tieteeseen ja sen esittämiin ratkaisukeinoihin. Tiede luo ja kehittää esimerkiksi uusia puhtaita energiantuotantomuotoja. Aurinkoenergian, tuuli- ja aaltoenergian valjastaminen on tärkeää. Näistä samoista lähteistä on ihmiskunta hyödyntänyt energiaa vuosisatoja: tuuli- ja vesimyllyt, purjeet, aurinkokellot. Nyt niillä tuotetaan sähköä yhdyskunnille. Suomessa jo noin 10 % sähköstä tuotetaan tuulivoimalla. Globaalisti kehityskulku on hyvä. Liikenteen täysi sähköistäminen olisi järkevää ja ekologista. Sähköauto keksittiin samoihin aikoihin polttomoottoriauton kanssa, mutta halvan öljyn takia polttomoottori voitti. Siirtymällä sähköautoihin vähennettäisiin myös ilmansaasteita, jotka esimerkiksi Intiassa tappavat vuosittain noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Lentoliikenteessä biopolttoaineet ovat potentiaalisia korvaamaan lentopetrolin ja jopa sähkölentokoneita on kehitetty. Laivaliikenteessä on innovatiivisia ratkaisuja esitetty myös, kuten moderneja purjeita. Maataloudessa siirtyminen puhtaaseen ja terveelliseen luomutuotantoon ja kasvisruuan suosiminen olisivat hyvin merkittäviä sekä ilmastonmuutoksen torjunnan että maapallon ruokaturvan kannalta.

2 vastausta artikkeliin “Ilmastonmuutoksesta ja ratkaisuista”

  1. Mielenkiintoista dataa Suomen ja eri maiden kasvihuonekaasupäästöistä:

    https://ourworldindata.org/co2/country/finland?country=~FIN

    Tykkää

  2. […] Palataanpa takaisin polttavan ajankohtaiseen aiheeseen, ilmastonmuutokseen, josta löytyy myös aiemmin kirjoittama blogikirjoitus: https://danielelkama.wordpress.com/2020/10/25/ilmastonmuutoksesta-ja-ratkaisuista/ […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: