Ilmastonmuutos tänään ja polku äärimmäisestä katastrofista kestävään tasapainoon

Tähän sitä lopulta tultiin ihmiskunnan ahneuden takia: Ystäväpariskunta Intiassa kertoi, että siellä ei ole ollut monsuunia kolmeen vuoteen ja puolet palmun lehdistä on kellastuneet ja kuolleet. Kaveri Italiassa sanoo, että paikalliset ihmiset ei mene siellä ulos ollenkaan tukalien helteiden takia. Euroopassa sen isoin joki Tonava on melkein kuivunut, Ranskan isoin joki Loire ja Italian suurin joki Po ovat kuivuneet kokonaan. Elbejoen 1600-luvun vaarallisen matalaa vedenpinnantasoa ilmaisevat ”nälkäkivet” ovat tulleet esiin. Tuolloin tämä olisi indikoinut tulevaa nälänjätää Saksassa. Satellittikuvissa Ranska ja Britannia näyttävät näyttävät Saharan aavikon keltaiselta. Euroopassa on kuumempaa kuin 500 vuoteen. Monessa Afrikan maassa sateet ovat vähentyneet radikaalisti, aiheuttaen nälänhädän. Metsäpalot roihuavat ympäri maailmaa. Viime vuonna Australian metsiä tuhoutui isompi alue kuin on koko Belgian pinta-ala. On vaara, että jos valtamerten metaanijääklatraatit sulavat, niin 90% elämästä tuhoutuu. Ihmisen pohjaton ahneus voi siis aiheuttaa vanhan maailman lopun, totaalisen sukupuuttoaallon sekä koko nykyisenkaltaisen yhteiskunnan tuhon. Nyt korjaamme typeryyden ja ahneuden satoa. Vielä ei todennäköisesti ole kuitenkaan liian myöhäistä vaikuttaa tuhojen laajuuteen. Ja toki meidän on jälleenrakennettava maa kestäväksi, luotava tarvittava puhdas teknologia, ekologinen maatalous ja yhteisöt.

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on esiteollisesta ajasta melkein  tuplaantunut. Monet palauteilmiöt eli takaisinkytkennät ovat kiihdyttäneet ilmastonmuutosta katastrofaalisesti. Jäätiköiden ja lumen sulaminen on johtanut maapallon albedon eli heijastuskyvyn vähenemiseen. Tämä on kuumentanut maata entistä suuremmalla vauhdilla. Ikiroudasta, esim. Siperiassa ja  Kanadadassa vapautuva metaani on ilmastonmuutokselle aikapommien sarja, joka on jo alkanut räjähdellä. Siperiassa talot vajoavat suohon, rautatiekiskot muuttuvat spagetiksi ja metaania, joka on 40 kertaa CO2:ta voimakkaampi kasvihuonekaasu vapautuu käsittämättömät määrät.

Meret onneksi lämpenevät vielä toistaiseksi ilmaa hitaammin, mutta joka tapauksessa niidenkin lämpeneminen etenee ilmastonmuutoksen ja kasvihuonepäästöjen takia. Pahinta on jos ”merten ruutitynnyri” eli valtamerten matalanmerenalueiden pohjan metaanijääklatraatit sulavat. Niissä on hiiltä jopa puolet kaikkien fossiilisten polttoaineiden varastoista ja metaanin lämpöpakote ilmastoon on huomattavasti suurempi. 200 miljoonaa vuotta sitten metaanijääklatraattien sulaminen aiheutti ilmastonmuutoksen ja ilmastokatastrofin, joka tuhosi 95% elämästä! Tämä voi tapahtua uudelleen.

2000-luvun alussa syntyneet on viimeinen sukupolvi joka pääsi näkemään melko normaalin ilmaston. Luultavasti enää ei tule normaaleja vuodenaikoja. 2000-luvun alussa on ollut vielä pitkiä normaaleja sääjaksoja, kohtuullisen lämpöisiä, lauhkeita ja leutoja kesiä ja lumisia talvia, vaikka sään ääri-ilmiöt ovatkin olleet jo 80-luvulta asti yleisiä. Nyt tilanne jää pysyväksi seuraavaksi 100 vuodeksi vähintään. Merenpinta nousee, New York, Helsinki ja monet muut kaupungit jäävät meren alle, ehkä voidaan rakentaa suojaavia patoja. Ilmaston lämpeneminen tapahtuu aina pienellä viiveellä, kuten kun heität saunan kiukaalle löylyvettä, lämpö tulee jälkikäteen. Pahin, lämpöhuippu on vasta edessä. Meillä on suuri kiire sopeutua vallitsevaan tilanteeseen esimerkiksi uudella teknologialla ja luoda paremmat globaalit strategiat, yhteistyö ja uusi kestävä talousjärjestelmä maailman pelastamiseksi ja ilmakehän hiilipitoisuuden palauttamiseksi kestävälle tasolle. Maapallon biosfääriin kohdistuu suuri uhka. Ilmastonmuutos ja metsäkato johtavat todennäköisesti siihen, että vuoteen 2100 mennessä maapallon biosfäärin biomassa vähenee 550 Gt:sta 400 Gt:iin. Toisin sanoen 1/3 luonnosta, kasveista ja eläimistä tuhoutuu. Lajeista voi hävitä jopa puolet. Suurin osa lajeista elää etenkin tropiikin metsissä, mutta myös muissa maailman metsissä, joista suuri osa häviää. Maailman biomassasta ja lajeista noin 80 % on metsissä.

Me olemme täysin riippuvaisia luonnosta ja sen tarjoamista ekosysteemipalveluista, me olemme osa luontoa. Normaalitilanteessa luonto huolehtii ilmaston balanssista, veden ja ravinteiden kiertokulusta, maaperän uusiutumisesta, pölytyksestä, biomassan ja ravinnon tuotannosta ym. Ihminen on ahneuttaan ja typeryyttään kuitenkin sotkenut ilmastojärjestelmän, ekologisen tasapainon ja luonnon kiertokulut. Nämä ovat herkkiä systeemejä, joissa jo suhteellisen pienet muutokset voivat saada tuhoa aikaiseksi. Ympäristöongelmat tulivat vasta korkeakulttuureiden ja valtakuntien myötä, kivikaudella luonnontilassa ihminen eli tasapainossa luonnon kanssa, eikä aiheuttanut tuhoisia ympäristömuutoksia. Sitten tuli tehoperäinen maanviljely, talous ja kaupungit, sodat, luonnon hallinta, jotka johtivat maan eroosioon, vesipulaan ja metsäkatoon. Lopulta fossiilisten polttoaineiden tulo ja valtava energiantuotanto johtivat eksponentiaaliseen talouskasvuun, kulutuksen kasvuun ja  väestöräjähdykseen ja ilmakehän hiilipitoisuuden kasvuun. Nämä synnyttivät ympäristökriisin, kaiken taustana ihmisen ahneus, valtahierarkiat, väärä talousjärjestelmä sekä väärä maailmankuva.

Konkreettisesti ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä poistamalla hiiltä ilmasta ja vähentämällä hiilen pääsyä ilmaan. Poistaminen onnistuu varsinnin puita istuttamalla. Kasvibiomassasta eli fytomassasta noin 90% on puissa. Maailman metsäala olisi mahdollista tuplata 30% maa-alasta 60%. Tällä saataisiin pois ihmiskunnan hiilipäästöt viimeisten 10 vuoden ajalta, 300 Gt, ylikin tämän, mikä on huomattava määrä. Vuotuiset globaalit ilmastopäästöt ovat yli 30 Gt. Vielä tärkeämpää on vähentää globaaleja hiili- ym. kasvihuonekaasu- ja hiukkaspäästöjä (metaani, typen oksidit, musta hiili). Tämä onnistuu kulutusta vähentämällä, siirtymällä kasvisproteiiniin ja luomuviljelyyn (pelloista hiilinielu, hiilinegatiivinen), lopettamalla metsäkato, estämällä aavikoituminen, rakentamalla ekologisesti, liikenteen sähköistäminen ja vetykäyttöistäminen sekä kaiken energian tuottaminen puhtaalla uusiutuvalla energialla, lähinnä tuulivoimalla, aurinkovoimalla ja vetyteknologialla. Tämä ei ole mahdotonta. Jo nyt monissa maissa puolet sähköstä tuotetaan uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla. Ilmassa puhaltavat muutoksen tulet. Puhaltakoon nämä ylimäärähiilen pois. Liian nopeaan väestökasvuun ratkaisu on tyttöjen ja naisten koulutus, ehkäisyvalistus ja ehkäisyvälineiden tarjoaminen köyhissä maissa sekä lapsikuolleisuuden ja köyhyyden poistaminen, tutustu YK:n vuoden 2015 Agenda2030- tavoitteisiin.

Synkistä tulevaisuudenkuvista huolimatta jokaisella teolla ympäristön puolesta on merkitystä. Jokainen hyvä teko, vaikkapa kasvisruuan syöminen, luomupuuvillaisen paidan osto, tuulisähkön osto, puun suojeleminen, tai köyhän auttaminen, vaikuttaa jossain johonkin hyvin positiivisella tavalla. Kerron lyhyen tarinan: kaksi lasta oli rannalla, jonne olivat aallot tuoneet valtavat määrät, ehkä miljoonia kaloja kuivalle maalle. Oli selvää, että suurin osa niistä kuolisi. Toinen lapsi alkoi heittää kaloja mereen, jolloin toinen sanoi: ”Ei tuosta ole mitään hyötyä, melkein kaikki kalat kuolevat kumminkin.” Siihen toinen lapsi sanoi kala käsissään: ”On siitä ainakin hyötyä tälle kalalle.” 

Antiikin kreikkalainen tarina Prometheuksesta kertoo kuinka Prometheus varastaa jumalilta tulen ja antaa sen luomilleen ihmisille. Tämän seurauksena syntyy korkeakulttuuri ja yhteiskunta. Jumalat rankaisevat ja kostavat Prometheukselle hänen veljelleen Epimethukselle vaimolle Pandoralle annetulla lahjalla, lippaalla, tai tarkemmin ruukulla, josta vapautuu kuolema, katastrofit, sairaudet ja sodat. Kuitenkin Pandora ehtii sulkea lippaan, ja sinne jää toivo. Ihmiskunnalla on aina toivo. Toivoa ei tuhoa tulikaan, ei tykkien jylinä, eikä maan järkkyminen paikaltaan.

4 vastausta artikkeliin “Ilmastonmuutos tänään ja polku äärimmäisestä katastrofista kestävään tasapainoon”

 1. Kiitos, oli todella hyvä teksti. Raakaa faktaa mutta toivoa täynnä. Kiitän!

  Tykkää

  1. Tilanne on äärimmäisen vakava, mutta toivoa on. Ilman toivoa olisimme hukassa.

   Tykkää

  2. Olemme ottaneet jo isoja askeleita esimerkiksi siirtymisessä uusiutuvaan energiaan ja sähköiseen liikenteeseen. Agenda 2030 sekä Pariisin ja Montrealin sopimukset, numeraalisine määrityksineen ja ehtoineen ovat olleet erittäin tärkeitä ja suuria merkkipaaluja. Uskon, että tämä kuitenkin päättyy hyvin.

   Tykkää

  3. Ja nämä sopimukset sekä YK:n agendat sitovat lähes koko maailmaa

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: